Verwerken van klantgegevens en betalingen

Heb je een website waar je klantgegevens of betalingen verwerkt? Zoals een webshop of andere site waar je producten of diensten verkoopt? Het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft negen tips:

  1. Als je producten of diensten via internet verkoopt, moet je webwinkel voldoen aan de Wet verkoop op afstand. Dit houdt onder andere in dat je als verkoper een informatieplicht hebt en je klant het recht heeft om de koopovereenkomst te laten ontbinden binnen 14 werkdagen na ontvangst van het product. Op onze website vindt je veel informatie over wet- en regelgeving. Meer weten? Volg dan de gratis e-learning e-commercewet en regelgeving.
  2. Zorg voor ten minste een basisbeveiliging van de server waar je website draait. Vraag na welke maatregelen je provider heeft genomen en/of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.
  3. Als je zelf een webserver hebt en onderhoudt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid ervan.
  4. De software die de website gebruikt voor bijvoorbeeld het afhandelen van formulieren of een bestelapplicatie moet getest worden op veiligheid. Bespreek met jouw IT-leverancier wie precies verantwoordelijk is voor de beveiliging van deze gegevens. Het kan namelijk het geval zijn dat jij als eindklant zelf verantwoordelijk bent voor wat je aanbiedt.
  5. Zorg ervoor dat de betaling van je producten goed geregeld is om fraude te voorkomen. Voorbeelden van veilige betaalmethodes zijn iDEAL en PayPal.
  6. Gebruik een beveiligde verbinding op het liefst alle pagina's maar zeker op plekken waar persoonsgegevens worden verwerkt, zoals contactformulieren, inlogpagina’s en tijdens het bestelproces.
  7. Twijfel je over de beveiliging van je website of webapplicaties, schakel dan een deskundige in. Je kunt je website ook laten testen en beoordelen door een externe partij die gespecialiseerd is in 'web security audits'. Alle leden van Thuiswinkel.org wordt gescand door Forus P.
  8. Zorg dat je inzicht hebt in de privacyrisico's van je producten en diensten: zijn deze in lijn met de AVG?
  9. Je kunt je aansluiten bij Thuiswinkel Waarborg. Leden worden jaarlijks gecertificeerd, waarbij gelet wordt op de werkwijze en de voorwaarden van een webwinkel en in hoeverre die in overeenstemming zijn met de relevante wet- en regelgeving. Met het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg win je het vertrouwen van je klant en tijdens de certificering wordt je webwinkel gecheckt op veiligheidsrisico's. 

Deze informatie komt van het Digital Trust Center

Thuiswinkel.org helpt je veilig online te verkopen

Naast het feit dat 91% van de Nederlandse consumenten het Thuiswinkel Waarborg-logo kent, geeft dit keurmerk ook echt vertrouwen aan online shoppers. Word nu lid en profiteer ook van alle andere voordelen, zoals gratis juridisch advies, marktonderzoeken en reviews. Tijdens het certificeringsproces wordt je webwinkel onder andere gecontroleerd op veiligheid en wet- en regelgeving. Al meer dan 2.200 webwinkeliers sloten zich bij ons aan! 

Bekijk de voordelen van lidmaatschap of word direct lid