Veiligheid en webwinkels

Belangenbehartiging en veiligheid

Veiligheid en (het voorkomen van) fraude zijn de sleutelwoorden voor het vertrouwen in de e-commercebranche. Ze beheersen de hele online keten ‘identificeren-bestellen-betalen-(af)leveren’. Webwinkeliers moeten gepaste maatregelen nemen zodat consumenten veilig kunnen winkelen. Webshops mogen daarom geen kwetsbaarheden bevatten. Ook een goede identificatie via eID-systemen zal de consument en webwinkel over en weer meer zekerheden geven voor het aangaan van een transactie.

Thuiswinkel.org neemt haar verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat en informeert haar leden via onder meer nieuwsbrieven over veiligheid. Daarnaast biedt de belangenvereniging haar leden ‘tools’ aan die zij kunnen gebruiken in het zakendoen met bijvoorbeeld ict-leveranciers en websitebouwers. Ook worden de websites van leden gescand op de meest bekende veiligheidsrisico’s. Leden die niet voldoen aan gestelde veiligheidseisen, worden gemaand actie te ondernemen op ultieme straffe van schorsing en/of royement.

Actuele onderwerpen

  • Data Protection Regulation
  • Tot ontwikkeling laten komen van Digital Identity Service Providers
  • National Cyber Security Strategy 2.0 dat bijdraagt aan minder Ddos-aanvallen

Resultaten

Thuiswinkel.org heeft samen met diverse partijen een belangrijke bijdrage geleverd aan de volgende resultaten op het thema veiligheid:

  1. Door preventieve communicatieafspraken tussen webwinkels en creditcardmaatschappijen is het aantal onterechte charge backs sterk gereduceerd. Er is een protocol opgezet om snel valse websites uit de lucht te krijgen.
  2. Leden van Thuiswinkel.org worden geïnformeerd over en gescand op bekende veiligheidsrisico’s. Het is onderdeel van de certificering van Thuiswinkel Waarborg. Bij blijvend niet voldoen kunnen leden worden geschorst en/of geroyeerd.

Onze adviseur Veiligheid

Vragen op het gebied van veiligheid? Onze adviseur staat voor je klaar.

Roland van Kortenhof, manager operations & ict

Roland van Kortenhof heeft na een studie technische bedrijfskunde en een master in Information Management diverse functies bekleed bij retailbedrijven, onder andere in merchandising, logistiek en ict-management. De passie voor online retail heeft Roland ertoe bewogen om zich verder in te zetten voor de e-commercebranche en werkt nu als manager operations & ict bij Thuiswinkel.org.