World Cleanup Day: zet in op hergebruik van plastic

Categorie
Gepubliceerd op: 23 september 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Geschreven door
Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400

Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day. In 160 landen wereldwijd steken mensen hun handen uit de mouwen om rondzwervend afval op te ruimen. In 2018 deden 18 miljoen mensen mee. Ook veel bedrijven zetten zich in, waaronder bijvoorbeeld verpakkingsleveranciers Oerlemans Plastic en Smurfit Kappa.

In de oceanen drijven gigantische plastic vuilnisbelten: de plastic soep. Het plastic vergaat niet, maar valt wel uit elkaar in kleine microdeeltjes die vervolgens gegeten worden door vissen. Ieder jaar komt er 5 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat terwijl we gezonde oceanen heel hard nodig hebben om te kunnen leven: ze produceren meer dan de helft van al het zuurstof op aarde.

Hoogste tijd om ons gebruik van plastic onder de loep te nemen en de waarde ervan in te zien. Gelukkig is plastic in heel veel gevallen geschikt om opnieuw te gebruiken en kan het hele goede toepassingen hebben. Zo bevat een pakketje dat door een webwinkel verzonden wordt in een plastic verzendzak geen lucht; in tegenstelling tot een doos, die niet altijd perfect om het product past. Geen lucht verzenden in pakketten scheelt enorm veel CO2-uitstoot in de bezorging. Bovendien kun je plastic verzendzakken keer op keer recyclen, zeker als je de processen daar goed op inricht.

In het Brancheverduurzamingsplan Verpakken heeft Thuiswinkel.org met de sector en verpakkingsleveranciers doelstellingen gesteld om plastic verpakkingen op een goede manier te gebruiken. Zo willen we dat plastic verzendzakken in 2022 voor 50% uit gerecycled plastic bestaan. Ook is het belangrijk dat de verzendzakken gemaakt zijn van mono-materiaal en voorzien zijn van een plakstrip voor retouren. Zo hoeft de consument de zak niet dicht te plakken met ducttape, wat de recycling bemoeilijkt. In de foodsector zien we dat de bezorgers de plastic verpakkingen van de consument weer meenemen, zodat ze als monostroom gerecycled kunnen worden.

Hoe meer monomateriaal plastic er retour komt, hoe hoogwaardiger het gerecyclede plastic kan zijn en hoe hoger percentage gerecycled materiaal in nieuwe verzendzakken of andere producten zal zijn. Zo sluiten we uiteindelijk de cirkel en voorkomen we plastic afval op straat en in de oceaan.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp