Workshop: ChatGPT voor jouw webwinkel

Gepubliceerd op: 6 juni 2023
Bijgewerkt op: 6 juni 2023
Geschreven door
Workshop Chatgpt

Op dinsdag 6 juni vond de workshop 'ChatGPT voor jouw webwinkel' plaats bij Anafora in Utrecht. Tijdens deze middag stond het verkennen van de mogelijkheden van ChatGPT en andere AI-tools centraal. De workshop werd georganiseerd door ons onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow, in samenwerking met Squadra. Squadra ondersteunt klanten bij de uitvoering van hun digitale transformatie- en e-commerce/omnichannel-strategieën. De interactieve workshop leverde veel nieuwe inzichten op voor de 25 deelnemers, die wij in dit artikel voor jou samenvatten.

Korte inleiding over OpenAI en ChatGPT

OpenAI is een onderzoekslaboratorium en bedrijf dat in december 2015 werd opgericht met als doel artificial general intelligence op een veilige en voordelige manier te bevorderen. Naast ChatGPT heeft OpenAI ook andere projecten ontwikkeld, zoals DALL-E, CLIP, Whisper, Jukebox en MuseNet. ChatGPT heeft een indrukwekkende start gehad en bereikte binnen slechts twee maanden 100 miljoen gebruikers. Guus van de Mond, presentator tijdens de workshop en founder van Squadra, geeft aan dat dit te danken is aan de technische kwaliteit van ChatGPT, de gratis beschikbaarheid ervan en het vermogen om vragen op een zeer menselijke manier te beantwoorden.

ChatGPT 4, na talloze technologische ontwikkelingen, heeft nu de capaciteit om niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen en video's te genereren en is geïntegreerd in de zoekmachine Bing. Terwijl ChatGPT 3.5 gratis is, kost ChatGPT 4 $20 per maand. Bovendien staat er een zakelijke versie op de planning, waarvan Guus verwacht dat de prijs hoger zal liggen. Grote bedrijven zoals Google, Meta (voorheen Facebook) en Amazon hebben al snel alternatieven voor GPT ontwikkeld. Ook zijn er alternatieven voor OpenAI en DALL-E-2 beschikbaar. Volgens Guus is het een positief signaal dat deze grote bedrijven reageren op ChatGPT, aangezien het wijst op de mogelijkheden en potentie van deze technologie.

Praktijkvoorbeelden, het samenvatten, bevragen, opstellen en herschrijven

Na een inleiding van de workshop nam Guus de deelnemers mee in praktijkvoorbeelden van Squadra. Hij liet zien hoe ChatGPT teksten kan samenvatten, bevragen, opstellen en herschrijven. Met al deze mogelijkheden heeft GPT het potentieel om beroepen te vervangen. Guus gaf als voorbeeld dat GPT al in staat was om een volledige contractovereenkomst voor Squadra op te stellen, wat erop wijst dat juristen in de toekomst mogelijk vervangen kunnen worden. Uiteraard is het belangrijk om de output nog zorgvuldig te controleren.

Een ander voorbeeld was een subsidie aanvraag, hierbij werd de prompt “neem de rol aan van een bedrijfsjurist en stel een contract op tussen Squadra MDM en Squadra Machine Learning Company welke de juridische risico’s voor Squadra MDM waarborgt“ in ChatGPT gezet en ook daar kon een goed antwoord op worden gegeven. Aan de hand van de prompt is duidelijk te zien dat Guus een heldere en uitgebreide vraag stelt. Guus geeft aan dat over het algemeen de eerste vraag niet altijd de meest optimale is. De tip is om door te blijven vragen om uiteindelijk tot het gewenste antwoord te voeren. Het is belangrijk om een dialoog te voeren en eventueel vervolgvragen te stellen om meer context te verkrijgen. In dit geval kreeg Guus al snel het gewenste antwoord.

Waarna er vervolgens een uitgebreid en compleet contract uit ChatGPT kwam gerold.

Nog veel meer voorbeelden vanuit de praktijk

Tijdens de workshop deelde Guus nog tal van praktijkvoorbeelden. Eén daarvan liet zien hoe ChatGPT documenten en websites kan samenvatten. Het enige wat je hoeft te doen, is de link naar de bron geven en de simpele vraag stellen: "Kan je dit samenvatten?" Vervolgens zal GPT je voorzien van een volledige samenvatting. Komt niet de gewenste samenvatting eruit? Dan is een handige tip om door te blijven vragen voor meer informatie.

Vervolgens ging Guus nog in op de ICT-toepassingen van ChatGPT. Een opvallende mogelijkheid van GPT is dat de Chatbot in staat is om te programmeren. Stel je voor dat een marketeer een volledige prijspagina aangepast wilt hebben, maar zelf geen programmeerkennis heeft. Dan kan GPT hierbij helpen. De marketeer kan GPT voorzien van instructies en specificaties over hoe de nieuwe prijspagina eruit moet zien. Vervolgens kan GPT deze informatie gebruiken om de benodigde programmeercode te genereren. Op die manier kan de marketeer zonder technische kennis toch de gewenste wijzigingen aanbrengen en de prijspagina aanpassen. Hoewel Guus aangeeft dat GPT het werk van ontwikkelaars (nog) niet volledig vervangt, kan het al wel bijdragen aan het oplossen van het tekort aan programmeurs.

Aan de slag met ChatGPT

Guus wist ons tijdens de workshop duidelijk te maken dat ChatGPT ontzettend breed inzetbaar is. Na het tonen van diverse praktijkvoorbeelden was het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan met GPT. Ze kregen de tijd om met GPT te experimenteren, waarbij de deelnemers zich bezighielden met zowel eenvoudige als geavanceerde prompt engineering en de toepassingen binnen het coderen. Er werd gekeken naar verschillende plug-ins (de "ogen" en "oren" van ChatGPT) en besproken toepassingen zoals marketing, content creatie en media, waarbij er ook casestudy's en opdrachten werden behandeld. Maar voordat de deelnemers aan de slag gingen, deelde Guus nog een aantal do's en don'ts.

Guus benadrukte dat ChatGPT niet goed is in het bedenken van zaken vanuit het niets. Daarom zijn prompts zoals deze niet geschikt:

  • "Genereer een LinkedIn-post over AI voor mijn account."
  • "Schrijf me een Twitter-bericht over Data Science."
  • "Schrijf een producttekst over de 'Bosch WGG244A5NL i-DOS' wasmachine."

Maar hoe moet het dan wel? Guus gaf de deelnemers een stappenplan mee om te beginnen:

  1. Geef duidelijk aan wat je verwacht. Zorg ervoor dat je prompt een werkwoord bevat en de intentie aangeeft. Bijvoorbeeld: "Herschrijf dit om het korter te maken" werkt beter dan "Verkort dit".
  2. Geef aan welke rol ChatGPT moet aannemen. Bijvoorbeeld: "Schrijf als een professionele copywriter" of "Schrijf als een social media influencer".
  3. Behandel de AI als een digitale stagiaire. Geef duidelijkheid over de voorwaarden en voorkom aannames. Specificeer:
  • Hoe lang het resultaat mag zijn, in termen van paragrafen of regels.
  • Welke onderwerpen en subonderwerpen moeten worden behandeld.
  • Welke stijl en tone of voice moeten worden gehanteerd.
  • Welke zaken moeten worden vermeden.
  1. Wees kritisch en iteratief. Als de output niet aan je wensen voldoet, probeer dan synoniemen of andere formuleringen. Dit kan een groot verschil maken

Ethische & Privacy overwegingen

De workshop werd afgesloten met een bespreking van de ethische en privacy-overwegingen met betrekking tot ChatGPT. Privacy is een belangrijk aspect dat de nodige aandacht verdient. ChatGPT, als een AI-model van OpenAI, wordt ontwikkeld en getraind met behulp van een enorme hoeveelheid tekstgegevens afkomstig van het internet. In het nieuws is herhaaldelijk naar voren gekomen dat GPT mogelijk ten koste gaat van de privacy. Zo heeft Italië zelfs tijdelijk het gebruik van GPT verboden. Volgens Guus is GPT momenteel nog niet transparant genoeg, maar werkt OpenAI hard aan het verminderen van de risico's op gegevenslekken.

Daarnaast neemt Generative AI steeds meer routinetaken over. Het opstellen van e-mails, het opmaken van rapporten of het genereren van enkele dia's is geen enkel probleem meer voor AI. Wat blijft er dan over? Het continue denkwerk. Psychologen maken zich zorgen over een verhoogd risico op burn-outs.


Word expert bij ShoppingTomorrow

ShoppingTomorrow, het onderzoeksprogramma van Thuiswinkel.org, houdt ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technologieën die voor jouw bedrijf relevant kunnen zijn en heeft nog veel meer gave workshops en events. Wil jij gratis kennis delen, opdoen én netwerken met andere experts uit een bepaald vakgebied? Word ShoppingTomorrow-expert voor het programmajaar van 2024! Je gaat samen met 20-25 andere experts aan de slag met een interessant topic en levert gezamenlijk inzichten voor de e-commercebranche.


Meer weten over ChatGPT?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar de mogelijkheden van ChatGPT, maar vind je het nog lastig om zelf aan de slag te gaan? Squadra kan je hierbij helpen. Op de website van Squadra vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp