Geen zorgen over bezorgen

Gepubliceerd op: 24 november 2022
Bijgewerkt op: 24 november 2022
Geschreven door
Geen Zorgen Over Bezorgen

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie heeft “zorgen over bezorgen”. De pakketmarkt zou volgens de partij niet goed zijn voor mens en milieu. Dat blijkt uit een plan dat de coalitiepartij deze week aanbood in de Tweede Kamer. Een van de voorstellen is het verplicht in rekening brengen van retouren. Thuiswinkel.org plaatst stevige vraagtekens bij de ideeën.

“Online winkelen is voor 14 miljoen Nederlanders onderdeel van het dagelijks leven. Nieuwe generaties groeien op met de wens om duurzame keuzes te krijgen en daar kan de online wereld uitermate goed bij helpen. We volgen het consumentengedrag en combineren dat met onze maatschappelijke invloed als gevestigde sector. De plannen van de ChristenUnie gaan niet uit van de kracht van de e-commercemarkt,” zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Voor de ChristenUnie (CU) valt de problematiek van de pakketmarkt in drie delen uiteen:

  1. Niet goed voor de verkeersveiligheid vanwege de vele vervoerbewegingen
  2. Niet goed voor het welzijn van mensen
  3. Niet goed voor het milieu

Dat bleek tijdens de behandeling van de begroting van het Ministerie van Economische Zaken afgelopen dinsdag. Naast het laten betalen voor retouren wil de CU dat de markt transparant wordt op de prijzen van bezorgen, wil men de verkeersveiligheid bevorderen door de introductie van een wijkbezorger en de introductie van een pakketwet. Tot slot wil de CU schuldenproblematiek aanpakken door het verbieden van de “koop op afbetaling”.

“Sector al sterk gereguleerd”

Walther Ploos van Amstel, lector Stadslogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, ziet ook niets in de voorstellen van de ChristenUnie: “De pakketmarkt is al verregaand gereguleerd: de huidige plannen bieden daarin geen oplossing. Alles is al geregeld in bestaande regel- en wetgeving en arbeidsvoorwaarden.”

In gesprek met EZK

Thuiswinkel.org vindt dat de sector by default al zeer transparant is, bijvoorbeeld waar webwinkels in de check-out de kosten voor bezorging tonen. “Graag ga ik met de politiek in gesprek om te bezien waar dat nog beter kan, of om te bepalen waar bestaande wetgeving misstanden zoals schuldenproblematiek in de hand werken. Ik heb zelf geen zorgen over bezorgen, maar in het plan ontbreken goede argumenten en feiten, terwijl er wel stevige maatregelen zijn bedacht en dat terwijl we al volop inzetten op een stevige duurzaamheidsstrategie,” zegt Marlene ten Ham. “Daarover ga ik graag ook met de Minister van EZK in gesprek. Het Ministerie is door de CU gevraagd om een reactie op haar plan.”

In Dit is de Dag op NPO Radio 1 ging Marlene ten Ham in gesprek met Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. 

Luister hier het fragment terug

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp