Consument vindt prijs en snelheid van bezorging belangrijk

Categorie
Gepubliceerd op: 25 februari 2022
Bijgewerkt op: 25 februari 2022
Geschreven door
Snelle Levering

Capterra heeft onderzoek gedaan naar de nieuwe standaard voor bezorging van pakketten, boodschappen, eten en drinken. Hoe snel wil de consument zijn bestelling in huis hebben? 

Capterra meldt dat q-commerce de doorontwikkeling is van e-commerce, waarbij de q staat voor quick. "Het gaat om de behoefte van consumenten voor snelle levering van boodschappen of andere online aankopen. De innovatie zit zowel in de snelheid als de manier van bezorgen, waarvoor meestal milieuvriendelijke vervoermiddelen zoals fietsen worden gebruikt. Binnen het uur afleveren, of zelfs binnen 10 minuten, dat is het streven. De diensten richten zich (nu nog) voornamelijk op grote steden", zegt Capterra.

Prijs en snelheid van bezorging het belangrijkst 

Bij de levering van online aankopen zijn prijs en snelheid het belangrijkst

33% van de ondervraagde zegt dat de keuze voor een winkel vaak (27%) of altijd (6%) beïnvloed wordt door de levertijd en 45% zegt soms. 

Op de vraag of online shoppers zouden stoppen met winkelen in een winkel als deze geen levering op dezelfde dag aanbiedt, antwoordt een duidelijke meerderheid (80%) nee.

Bezorging kan sneller, vindt 50%

De helft (50%) van de ondervraagde consumenten geeft aan dat de bezorgtijd van online aankopen sneller zou kunnen. Voor retail en non-food producten vindt een kleine meerderheid een levertijd tussen de 24 en 48 uur acceptabel, maar bijna net zoveel online shoppers vinden dat de levering tussen de 12 en 24 uur zou moeten duren. Vooral bij medicijnen, elektronica, fashion en boeken wordt snelle levering binnen een dag ideaal geacht. Voor boodschappen zouden de meeste consumenten (44%) willen dat ze binnen een dag worden bezorgd, en 23% vindt binnen een uur ideaal. 

Niet extra betalen voor snelle levering

65% of meer van de ondervraagde consumenten zegt niets extra’s te willen betalen voor bezorging op dezelfde dag van non-food online aankopen. Voor medicijnen, elektronica en fashion is rond de 15% bereid om tot 5% extra te betalen. Voor producten als spelletjes of fitnessproducten is men het minst bereid om extra te betalen voor levering binnen 24 uur. 

Voor levensmiddelen liggen de cijfers iets anders. 61% van de ondervraagde consumenten zegt niets extra’s te willen betalen voor bezorging van levensmiddelen op dezelfde dag. Maar 18% zou er tot 5% extra voor over hebben. 13% zou er zelfs tot 10% meer voor betalen. De bereidheid om extra te betalen is bij levensmiddelen dus iets groter dan bij andere producten. 

Hoeveel meer bent u bereid te betalen voor levering op dezelfde dag?

Wel of geen premium-abonnement? 

Veel partijen bieden een betaald premium-abonnement waarmee klanten bijvoorbeeld gratis of binnen 24-uur bezorgd krijgen. 30% van de ondervraagde consumenten heeft zo’n bezorgabonnement. En over het algemeen bevalt dat goed. 72% is van plan hun premium-account te behouden.

Bij de mensen die geen account hebben, gelden de volgende redenen: een derde vindt het te duur (33%). Nog eens een derde (31%) is al tevreden met de bezorgtijden die webwinkels bieden. De rest (36%) ziet er het voordeel niet van in. 

De helft blijft zelf boodschappen doen

52% zegt dat ze toch het liefst zelf in levenden lijve hun eigen boodschappen blijven doen. 10% van de ondervraagde consumenten doet het liefst helemaal geen fysieke boodschappen meer en zijn ervan overtuigd dat bezorgdiensten van boodschappen de toekomst zijn. Een kwart (25%) heeft een wat meer gematigde opinie en zegt dat zij steeds vaker hun boodschappen online doen en steeds minder vaak fysiek naar de supermarkt gaan. 


Verantwoording 

Het Q-commerce onderzoek is een onafhankelijk onderzoek dat door Capterra is uitgevoerd in de vorm van een online enquête bij een ISO 20252 gecertificeerd onderzoeksbureau. In dit onderzoek worden Nederlandse consumenten ondervraagd die regelmatig online aankopen doen. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 18 jaar en ouder. In totaal hebben 1003 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De datacollectie vond plaats van 16 tot en met 25 november 2021.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp