Tijdens de Webwinkel Vakdagen kwamen Riana Wassing, Programmamanager e-Academy en Marin Wiellersen, e-learning consultant e-Academy, met de presentatie 'Leren is innoveren'. In dit artikel nemen we je mee in de learnings uit de presentatie. Meer lezen? Download onze whitepaper ‘Leren is innoveren’.


Leren en ontwikkelen voelt vaak niet als een prioriteit. Tot je weer eens een nieuwsbericht leest over een bedrijf dat failliet ging omdat het verouderd was. Dán besef je het weer: leren is een voorwaarde om te blijven groeien.


 • In een lerende organisatie kunnen teams sneller opsporen waar fouten in een product zitten en die fiksen. Met blije klanten als gevolg.
 • Die bedrijven hebben een betere marge tegen lagere kosten, omdat medewerkers experimenteren met verbeteringen. Zodat ze dezelfde service tegen lagere kosten kunnen bieden.
 • Ten slot, bedrijven met een goede leercultuur innoveren sneller.

Maar ja, hoe doe je dat dan? Hoe zorg je voor een goede leercultuur? In de presentatie bespraken Riana en Marin vijf concrete tips. We hebben ze hieronder nog eens voor je opgesteld, zodat je direct kan beginnen.

Tip 1: Zorg voor een growth mindset

In een organisatie met een leercultuur waarin de groeimindset overheerst, leren medewerkers proactief, gaan ze sneller uitdagingen aan en komen ze sneller met innovatieve oplossingen.

Zo werk je aan een groeimindset:

 1. Creëer een omgeving waarin mensen mogen experimenteren en elkaar effectieve feedback kunnen geven.
 2. Laat medewerkers hun eigen groei analyseren
 3. Heb (ook) oog voor de inzet en groei van medewerkers

Tip 2: Maak het gewenste gedrag in een leercultuur SMART

Een leercultuur ontstaat als het gedrag van mensen op verschillende lagen in je organisatie verandert. Door het gewenste gedrag SMART te maken, zet je een belangrijke stap richting een leercultuur. Voorbeelden van gewenst gedrag zijn:

 • Medewerkers maken een jaarlijks ontwikkelplan
 • Medewerkers bespreken hun ontwikkelplan twee keer per jaar met hun leidinggevende
 • Medewerkers reserveren een dag(deel) per maand in hun agenda om te leren
 • Medewerkers en leidinggevenden vragen en geven feedback geven aan elkaar
 • Medewerkers gebruiken hun jaarlijkse ontwikkelbudget
 • Medewerkers gaan op zoek naar taken waar ze in kunnen groeien en waar ze energie van krijgen
 • Medewerkers willen leren van collega’s
 • Leidinggevenden weten wat de ontwikkelpunten van medewerkers zijn
 • Walk the talk: leidinggevenden geven het voorbeeld dat leren centraal staat

Tip 3: Pas je leercultuur aan op je organisatie

Organisaties ontwikkelen zich in fases. Bij elke fase staat een andere strategie centraal en dat vraagt om een bepaald type mensen en een eigen leercultuur.

 1. Pioniersfase: nieuwsgierigheid en motivatie zijn essentieel. Leercultuur: ontdekkend leren. Durven medewerkers te experimenteren en fouten te maken?
 2. Versnelfase: datagedreven verbeteren van de klantreis vereist meer gespecialiseerde medewerkers. Leercultuur: sneller leren door inzet leerkalender en leerstrategie
 3. Operationaliseerfase: webshop is helemaal ingebed in de organisatie, verdere specialisatie. Leercultuur: duidelijke leertrajecten bieden perspectief aan professionals.
 4. Optimaliseer- en groeifase: nieuwe business wordt opgepakt, waarbij nieuwsgierigheid en motivatie weer essentieel zijn. Leercultuur: ontdekkend leren.

Tip 4: Laat je inspireren: dit werkt al goed in de praktijk

Zo faciliteer je leren in je organisatie en stimuleer je medewerkers om ermee aan de slag te gaan.

 1. Integreer leren in je werkproces.
 2. Koppel het leren aan een belangrijk thema om je organisatie.
 3. Faciliteer het leren, bijvoorbeeld van een ruim opleidingsaanbod naar leerpaden.

Tip 5: Begin gewoon en zet de eerste stappen

Je hoeft natuurlijk niet meteen alles door te voeren om een leercultuur te creëren. Het gaat erom dat je begint. Kies dus de tip(s) die jou het meest aanspreken, ga daarmee aan het werk en kijk waar dat toe leidt.

Heb je graag een duwtje in de rug bij de start? Wij denken en sparren graag met je mee.


Over Thuiswinkel e-Academy

Thuiswinkel e-Academy ondersteunt professionals in digital commerce met life long learning, zodat jij bijblijft in jouw vak.

Dit artikel is een korte samenvatting van de presentatie ‘Leren is innoveren’ die Thuiswinkel e-Academy tijdens de Webwinkel Vakdagen verzorgde. Wil je meer weten?

DOWNLOAD DAN DE WHITEPAPER 'LEREN IS INNOVEREN'