Wetgeving om rekening mee te houden bij cross border verkopen

Categorie
Gepubliceerd op: 5 april 2023
Bijgewerkt op: 5 april 2023
Geschreven door
Vincent WWV 800 X 400

Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, over wetgeving waar jij als webshop rekening mee moet houden als je begint met cross border verkopen. In verschillende landen zijn veel verschillen in wetgeving, interpretaties en handhaving waar je volgens Vincent rekening mee moet houden. In dit artikel vatten wij de belangrijkste learnings uit zijn presentatie voor je samen.

Hoe begin je met cross border verkopen?

Cross border verkopen brengt enorm veel mogelijkheden met zich mee en groeit nog steeds heel erg hard. Veel webshops die in het buitenland willen gaan verkopen beginnen via marketplaces. Dit is volgens Vincent een goede eerste stap omdat marketplaces ervoor zorgen dat je compliant bent met de wet- en regelgeving in het buitenland. Vincent gaf in zijn presentatie aan dat het daarna verstandig is om met bijvoorbeeld een .de of .es website te beginnen, klanten zijn hier namelijk echt naar opzoek. 

Het Alpenhof-arrest

Vincent stond in zijn presentatie uitgebreid stil bij het Alpenhof-arrest. Wanneer je jouw commerciële activiteiten op andere landen aan het richten bent, dan kan een consument altijd een beroep doen op dwingende regelgeving die in dat land geldt. Ook kan de consument dan in zijn eigen land jou voor de rechter dagen. In het Alpenhof arrest van het Hof van Justitie wordt een opsomming gegeven met relevante aanwijzingen of een webshop zich richt op een ander land. Een webshop richt zich op een ander land met ‘elke duidelijke uitdrukking van de wil om de consumenten in een bepaalde lidstaat als klanten te winnen’. Je moet hierbij denken aan advertenties in de lidstaat, vermeldingen op de website, advertenties in Google, vermelding internationaal telefoonnummer, domeinnaam, routebeschrijving vanuit de andere lidstaat, testimonials van klanten uit de andere lidstaat, taal van de website, etc.

Specifieke eisen in Duitsland en in België

Om de verschillen in wetgeving, interpretaties en handhaving in verschillende landen duidelijk te maken, gaf Vincent tijdens zijn presentatie voorbeelden van specifieke eisen waar je in Duitsland en België aan moet voldoen.

Specifieke eisen in Duitsland

Als eerst noemde Vincent meerdere voorbeelden van eisen waar je rekening mee moet houden als je in Duitsland handelt:

  • Vermeld altijd de prijs bij de meeteenheid (1 liter, 1 kilo etc.). Niet bij bundels en als de prijs hetzelfde is.
  • Vermeld ook altijd bij de prijs dat de prijs inclusief BTW en/ of verzendkosten is.
  • In Duitsland zijn de regels omtrent reclame een stuk strenger. Je moet kunnen bewijzen wat je in marketing campagnes stelt.
  • Als je in Duitsland verpakkingen invoert moet je geregistreerd staan bij de Zentrale Stelle en een LUCID nummer aanvragen.
  • Moet je aangemeld zijn bij een Duale
  • Verkoop je in Duitsland elektronica? Dan moet je een WEEE nummer

Specifieke eisen in België

Ook gebruikte Vincent het voorbeeld van de specifieke eisen waar je in België aan moet voldoen. In Belgie bestaat bijvoorbeeld de solde wetgeving die ervoor zorgt dat je maar in bepaalde periodes van het jaar mag werken met kortingen. Ook mag je als webshop  geen kosten rekenen voor betaalmethoden. Ook als je aan Belgische consumenten verkoopt moet je je registreren in België. Vincent gaf hierbij als voorbeeld de Vlaamse wetgeving inzake afgedankte batterijen en accu’s. Deze wetgeving verplicht je als producent of invoerder (in dit geval de webshop in NL) de afgedankte batterijen en accu’s in te zamelen en te laten verwerken.

Aanmelden bij Shopping Secure

De presentatie van Vincent maakte duidelijk dat er per land heel veel verschillende wetgeving is waar je aan moet voldoen. Shopping Secure, het internationale keurmerk van Thuiswinkel.org, helpt je voldoen aan de geldende wet- en regelgeving in andere Europese landen. Met Shopping Secure kan jij beginnen met verkopen in het buitenland. Wil je meer weten over het internationale keurmerk van Thuiswinkel.org?

BEKIJK MEER OVER SHOPPING SECURE >

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

    Gepubliceerd op 25 april 2024
    Categorie

    Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.

    Vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken? Scan 'm op toegankelijkheid: Ismijnsitetoegankelijk.nl
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)