Toolkit om jouw webwinkel te verduurzamen
Bijgewerkt op: 6 oktober 2022
Wil je aan de slag met duurzaamheid maar heb je geen idee waar te beginnen? De onderwerpen verpakken, retourneren, bezorgen, duurzame productkeuze en circulaire economie zijn voor iedere webwinkel relevant.
Het is nu de tijd om te verduurzamen, je kan er niet meer omheen. Er komt steeds meer wetgeving en ook stijgt de vraag naar duurzame producten en duurzame bezorging van de consument. Wat gebeurt er al in de e-commerce qua duurzaamheid, wat is belangrijk en waar moet je als webshop rekening mee houden? De volgende vijf onderwerpen zijn van belang voor elke webshop, gebruik onze artikelen, handleidingen of e-learnings en ga aan de slag met het verduurzamen van je webshop. Wij hebben het hieronder alvast voor je op een rijtje gezet.
Hoe zorg je voor een optimaal beschermende verpakking die ook nog minder impact maakt op het milieu? Welke materialen kun je het beste gebruiken? En met welke aanpassingen maak je je inpakproces voordelig en verstuur je minder lucht? Lees er alles over in de Goed Verpakt Handleiding Duurzaam Verpakken. De handleiding gaat uitgebreid in op alle elementen die een rol spelen bij duurzaam verpakken. Wil je na het bekijken van de handleiding jouw verpakkingsproces nog echt goed onder de loep nemen en kijken hoe je dit efficiënter en duurzamer in kan richten? Ga dan interactief aan de slag met de e-learning verpakken. In deze e-learning leer je alles over hoe jouw webshop zich kan onderscheiden op het gebied van verpakken. Ook is er begin dit jaar een webinar geweest over herbruikbare verpakkingen. Het webinar geeft je inzicht in de stand van zaken, kansen en inspiratie voor herbruikbare verpakkingen en is hier terug te zien. Als laatste kan het Brancheverduurzamingsplan Verpakken je op de hoogte brengen van alle acties op verpakken. Hierin zijn samen met de markt doelen vastgesteld.
Retourneren hoort bij e-commerce, maar onnodig heen-en weer zenden wil je voorkomen. Een product dat teruggezonden is moet zoveel mogelijk zijn waarde behouden. Wist je dat het optimaliseren van jouw customer journey ervoor kan zorgen dat je het aantal retourzendingen kan verminderen? Door het toepassen van uitgebreide product informatie, een duidelijk retourbeleid en herbruikbare verzendverpakking kan je al een groot verschil maken. In onze e-learning kan je hier alles over leren. Wil je meteen aan de slag? Lees dan de artikelen over retourneren uit onze kennisbank, bekijk de blue paper van Shopping Tomorrow of luister naar de podcast over retourneren.
De afgelopen jaren zijn er veel dingen veranderd op het gebied van pakketbezorging, denk bijvoorbeeld aan de opmars van fietskoeriers in binnensteden, de inzet van zero-emissie voertuigen en de nieuwste trend: flitsbezorging. De consument blijft hoge eisen stellen aan de verzending en manier van afleveren. Er wordt door bedrijven en vervoerders actief ingezet op het verminderen van de CO2 uitstoot van de last mile bezorging. Relevante blue papers van Shopping Tomorrow over duurzaamheid & logistiek zijn hier te vinden.
Naast interne processen is de milieu impact van het product dat je verkoopt natuurlijk van groot belang. Kan er in het assortiment wat veranderd worden? Let je bij inkoop op de duurzaamheid van een product? Ga je in gesprek met je producent? Ontdek hoe je stap voor stap verandering kan brengen en kan werken aan een meer duurzaam product aanbod. Luister mee met deze podcast van e-commerce.
De eerste stappen die je als webshop kan zetten om je naar een circulaire economie te bewegen. Begin met het aanbieden van een verhuur optie of help je klant met reparaties. Geef retourneringen een tweede leven en ga oude producten inzamelen om ze zo te recyclen. De Europese Unie heeft als doel om in 2050 een klimaat neutrale economie te zijn. Dit plan is van invloed op de e-commercesector, we komen er dus niet meer onderuit. De e-commercesector moet zijn steentje bijdragen om richting een circulaire economie te gaan. In dit position paper over circulaire economie lees je alles over hoe de e-commerce hiermee om kan gaan. Om Europa in 2050 daadwerkelijk een klimaatneutraal continent te laten zijn, komen er nieuwe wetgevingen op het gebied van circulaire economie aan. Brengen deze ontwikkelingen ons richting een deeleconomie? Lees hier alles over wat jij te delen hebt en wat een deeleconomie jou kan brengen. Ook van de expertgroep van vorig jaar kan je veel leren over hoe je kan profiteren van de circulaire economie.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?
-
Wereldwijde papier- en e-commerce verpakkingsexpertise naar Benelux in vernieuwd Impact Centre DS Smith
Gepubliceerd op 29 oktober 2024CategorieDS Smith opende vorige week haar deuren van haar volledig gerenoveerde Benelux Impact Centre in Gent. Lees wat het Impact Centre te bieden heeft voor onze sector.
-
Hoeveel webwinkels zijn er in Nederland?
Gepubliceerd op 25 oktober 2024KennisartikelHier lees je hoeveel webwinkels er in Nederland zijn.