Wie bepaalt de verkoopprijs in de (web)winkel?

Categorie
Gepubliceerd op: 27 oktober 2022
Bijgewerkt op: 27 oktober 2022
Prijskaartje

Winkeliers moeten zelf hun verkoopprijs bepalen. Leveranciers mogen alleen een adviesprijs meedelen. Die oproep doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de campagne ‘Wie bepaalt de prijs’. Winkeliers kunnen op de website van de ACM checken of het gedrag van de leverancier door de beugel kan. De ACM heeft daarbij een voorbeeldbrief gemaakt die de winkelier naar de leverancier kan sturen.

Tijdens de campagne gaat de ACM ook verschillende leveranciers waarschuwen dat ze mogelijk verboden invloed uitoefenen op de prijzen van winkeliers. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven in bad- en doucheproducten en slimme elektronische sportapparaten. Op basis van meldingen bij de ACM krijgen deze bedrijven een waarschuwing. Daarna houdt de ACM in de gaten of de bedrijven voldoen aan de wet. Mocht een bedrijf alsnog in de fout gaan dan riskeren zij een boete die kan oplopen tot 900.000 euro of 10% van de omzet.


Tips

  • Wil je weten of jouw leverancier zich aan de regels voor prijzen houdt? Doe dan de adviesprijscheck voor ondernemers.
  • Denk je dat jouw leverancier zich niet aan de regels voor prijzen houdt? Wijs hem daarop. Gebruik de voorbeeldbrief.

Kortingsacties

De campagne met de voorbeeldbrief kan in de komende maanden van pas komen bij winkeliers. Er staan in deze tijd veel kortingsacties op stapel. Dat begint met de Black Friday en gaat door tot en met de Kerst. Juist in deze tijd is het belangrijk dat winkeliers zelf hun prijs mogen bepalen. Leveranciers mogen nooit aan winkeliers vragen hun verkoopprijzen te verhogen; zij mogen dus ook geen kortingen verbieden.

Adviesprijscheck

Leveranciers mogen alleen een vrijblijvende adviesprijs meedelen. Als een leverancier een winkelier onder druk zet om die adviesprijs ook in de winkel te voeren, is er sprake van een zware overtreding. Druk kan bestaan uit het niet leveren van de producten. Ook telefoontjes en appjes waarin dringend gevraagd wordt om zich aan de adviesprijs te houden of waarin wordt gezegd dat anderen zich ook aan de adviesprijs zullen gaan houden, mogen niet. Winkeliers kunnen op de ACM site de ‘adviesprijscheck’ doen om te kijken of regels overtreden worden.

Please to watch this video.

Veelgestelde vragen

Moet ik producten verkopen voor de adviesprijs of de prijs die mijn leverancier vraagt?

Nee, je bepaalt je eigen verkoopprijs.

De leverancier mag wel een maximale verkoopprijs met je afspreken. Ook mag hij een adviesprijs meedelen. Maar hij mag je niet vragen om de adviesprijs te volgen. Je mag daarvan afwijken zoals je wilt. Je mag ook de korting geven die je wilt. De leverancier mag je ook niet indirect onder druk zetten om een bepaalde verkoopprijs te vragen.

Mijn leverancier dreigt om te stoppen met leveren als ik de prijs niet aanpas. Wat moet ik doen?

De leverancier mag jouw verkoopprijs niet bepalen. Hij mag ook niet dreigen met een leveringstop of met slechtere voorwaarden als je de prijs niet aanpast. Doet hij dit toch? Dan kun je dit doen:

  1. Spreek de leverancier aan. Stuur de voorbeeldbrief van de ACM naar de leverancier. Hiermee maak je duidelijk dat je vrij bent om je eigen prijzen te bepalen.
  2. Schakel juridische hulp in. Samen met een juridisch adviseur kun je bepalen welke stappen zinvol en effectief zijn.
  3. Informeer de ACM. Meld bij de overtreding. Op basis van uw informatie en hun eigen analyse bepalen ze of ze een formeel onderzoek starten. Na het onderzoek kunnen ze een boete opleggen.

Andere winkeliers vragen lagere prijzen voor hetzelfde product. Ik wil dat mijn leverancier hen daarop aanspreekt.

Je mag niet samen met de leverancier de prijzen van concurrenten beïnvloeden. Je mag je leverancier niet vragen om andere afnemers aan te spreken op hun prijzen. Je mag ze daar zelf ook niet op aanspreken.

Mag ik reclame maken waar ik wil?

Ja, dat mag. Je mag overal offline en online reclame maken. De leverancier mag je niet verbieden om online advertentiekanalen te gebruiken. Bijvoorbeeld zoekmachines en prijsvergelijkingssites.

Let op:
  • De leverancier mag je wel verbieden om specifieke vergelijkingssites of specifieke zoekmachines te gebruiken. Maar dit mag alleen als je voldoende andere online advertentie- en online verkoopmogelijkheden overhoudt.
  • Heeft de leverancier klanten in bepaalde gebieden aan een andere afnemer of aan zichzelf toegewezen? Dan mag je die klanten niet direct aanspreken. Je mag wel algemene reclame maken in dat gebied en dan de klanten helpen die uit zichzelf naar je toekomen.
  • De leverancier kan wel bepaalde eisen stellen aan je online reclame, bijvoorbeeld eisen aan de presentatie van de producten.

Ik verkoop via een online platform. Gelden daarvoor speciale regels?

Verkoop je goederen of diensten via een online platform, zoals een verkoopplatform voor consumentengoederen, een appstore of een vergelijkingssite? Dan ben je voor het platform afnemer van online tussenhandelsdiensten. Het online platform is voor jou de leverancier van zulke diensten. Hier gelden dezelfde regels tussen leverancier en afnemer als bij verkoop via andere kanalen.

Van mijn leverancier mag ik geen producten of diensten verkopen die met zijn producten concurreren. Mag dat?

Wil jouw leverancier dat je 80 tot 100% van je behoefte bij hem afneemt? Dat mag als je voldoet aan 2 voorwaarden:

  • Jouw marktaandeel en dat van je leverancier zijn beide maximaal 30%.
  • Je bent maximaal 5 jaar verplicht om 80 tot 100% van je behoefte bij hem af te nemen.

Is jouw marktaandeel of dat van je leverancier hoger dan 30%? Dan is een dergelijke afspraak mogelijk verboden. Vraag hierover juridisch advies.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp