Wehkamp wint Shopping Award Duurzaamheid

Categorie
Gepubliceerd op: 21 september 2020
Bijgewerkt op: 30 maart 2021
Shopping Awards Gouden Paaltjes Rode Loper 800X400

Tijdens een uitgesteld feestje in Breakers Beach House in Scheveningen zijn woensdagavond de Shopping Award vakprijzen uitgereikt. Deze keer was er voor het eerst een ook award voor de beste verbeterslag op het gebied van duurzaamheid. Wehkamp heeft de prijs gewonnen voor de overstap naar 100% gerecycled plastic.

De jury stelt vast dat duurzaamheid een thema is dat inmiddels goed verankerd is binnen de e-commercesector. De mooie en diverse inzendingen reflecteerden de innovatiekracht van sector. 

Gewoon proberen

Omoda was genomineerd voor de ontwikkeling van een herbruikbare verpakking. De schoenenverkoper is de eerste retailer in Nederland die het daadwerkelijk gedurfd heeft om een herbruikbare verpakking de markt te zetten. Juist door maar gewoon te proberen levert het bedrijf kennis die van enorme waarde is, ook voor de verduurzaming van de sector als geheel. Het project is nog pril, maar biedt potentie voor grote reductie in CO2-uitstoot en materiaalgebruik.

Ook Replace Direct was genomineerd. Het bedrijf verkoopt onderdelen voor de reparatie van apparaten. Duurzaamheid door het verlengen van de gebruiksduur geeft dit bedrijf al vanaf de oprichting bestaansrecht. Op dit moment zijn veel consumenten zich nog niet bewust van de mogelijkheid van reparatie, maar gezien de ontwikkelingen binnen de circulaire economie, is dit een kwestie van tijd. Deze vorm van business heeft veel potentie voor de toekomst.

100% gerecycled plastic

De grote winnaar van de avond was Wehkamp. Wehkamp heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet voor duurzaamheid en durft ook te innoveren op dit gebied. De grootste innovatie is het gebruik van 100% gerecycled plastic op hun verpakkingslijn. Het gebruik van gerecycled plastic op zichzelf gebeurt al jaren. Alleen het gebruik van 100% gerecycled plastic op een automatische lijn lukte maar niet. Het plastic plakte niet op een goede manier aan elkaar vast. Inmiddels is dit gelukt en levert een CO2-besparing van 64% op, naast een besparing op het plastic gebruik. Daarnaast heeft de retailer alle niet-noodzakelijke inkt verwijderd van de dozen. De jury prijst het voorop stellen van het reduceren van milieu-impact, ten opzichte van de marketingwaarde van de verpakkingen.
“Wij zien dit als een mooie waardering voor de inspanningen die we samen met Oerlemans Plastics en DS Smith hebben gedaan”, reageert Jan Fennema, verpakkingsmanager bij Wehkamp. “De award is voor ons een aanmoediging om op deze voet verder te gaan.” 

Aanmoediging

De ervaren jury stond onder leiding van oud-voorzitter van Thuiswinkel.org en huidig voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels en bestond daarnaast uit Margreeth Pape (Thuiswinkel.org), Joyce de Thouars (DuurzaamBedrijfsleven.nl), Ruud Martens (Roofon), Marinke Wijngaard (TNO) en Marc Dumortier (PAY). De jury stelt dat er veel mooie duurzaamheidsinitiatieven zijn in de e-commercesector die alle aandacht verdienen. De jury hoopt dat dat deze prijs de sector nog meer aanmoedigt om duurzaam te ondernemen en waardering biedt voor partijen die hier mooie stappen in zetten.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp