Wat kunnen we verwachten van Black Friday in de Verenigde Staten?

Categorie
Gepubliceerd op: 16 oktober 2020
Bijgewerkt op: 25 maart 2021
Feestdagen Black Friday 800 X 400 (1)

COVID-19 zorgt voor veel onduidelijkheid rondom de (online) aankopen tijdens het feestdagenseizoen. Ook in de Verenigde Staten, waar Black Friday zijn oorsprong heeft, lopen de uitkomsten van verschillende onderzoeken uiteen. Aan de ene kant worden legere winkelstraten verwacht met hogere online consumentenuitgaven als gevolg, maar aan de andere kant zegt 33% van de e-commercepartijen dat zij dit jaar afzien van (grootse) feestdagenacties.

Feestdagen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn op dit gebied al verschillende onderzoeken uitgevoerd en deze laten inzichten zien die vergelijkbaar zijn met de verwachtingen voor de Nederlandse markt. Waar de Verenigde Staten en Nederland op het gebied van Black Friday op dit moment nog verschillen, is dat Amerikanen deze koopjesdag vooral gebruikten om goede aanbiedingen te scoren in fysieke winkels. Hier stamt waarschijnlijk ook de term ‘Black Friday’ van af, vanwege de enorme drukte die er dan in de winkelstraat heerst (te vergelijken met onze ‘zwarte zaterdag’).

De online aanbiedingen kregen met Cyber Monday (de maandag na Black Friday) vervolgens in Noord-Amerika een eigen (minder populaire) dag. In Nederland zien we dat Black Friday vanaf het moment dat het hier een paar jaar geleden een serieus item werd al veelal online verliep. Cyber Monday is daardoor een stuk minder bekend, want de Nederlandse retailsector koos voor een Black Weekend, inmiddels al bijna overal omgedoopt tot Black Week.

Meer online, minder fysiek

Dit jaar lijken consumenten in de VS vanwege de COVID-19-uitbraak echter ook meer voor webwinkels te kiezen voor hun Black Friday-aankopen. Onderzoek laat zien dat 52% van de Amerikanen er in 2020 voor kiest om tijdens Black Friday niet meer naar fysieke winkels te gaan voor aanbiedingen, tegenover 12% die dat nog wel wil doen. Hierdoor zien we ook een verschuiving naar online shoppen en een vervroeging van de feestdagenaankopen, die door verschillende factoren zijn ingegeven. Denk hierbij aan het vermijden van grote drukten, het willen voorkomen van leveringsproblemen en er zeker van willen zijn dat een product nog voorradig is.

Consumenten verwachten hogere uitgaven dan retailers

Voor de e-commercesector lijken er hiermee dus gouden tijden aan te komen tijdens de feestdagen, maar er zijn ook andere geluiden te horen. Ondanks dat consumenten aangeven dat zij meer online willen uitgeven, zijn de retailers een stuk terughoudender in hun verwachtingen. Uit onderzoek van Yieldify onder 400 vooraanstaande Amerikaanse en Britse e-commercebedrijven en tweeduizend consumenten blijkt dat 45% van de bedrijven verwacht dat zij het dit jaar beter gaan doen met de feestdagen dan vorig jaar, tegenover 90% in 2019. Deze daling is interessant te noemen, ook omdat slechts 18% van de consumenten in dit onderzoek aangaf dat zij minder zouden uitgeven aan hun feestdagenaankopen. Toch zegt 33% van de e-commercebedrijven dat zij dit jaar niet zullen deelnemen aan feestdagenacties, een stijging van 27 procentpunt ten opzichte van vorig jaar.

Feestdagenonderzoek in Nederland

In een eerder artikel schreven we al dat ook in Nederland de verwachtingen rondom de (online) feestaankopen ver uit elkaar liggen. Zo kunnen de online verkopen enorm toenemen omdat consumenten minder in fysieke winkels mogen en/of willen shoppen, maar het kan net zo goed zijn dat zij gedurende de coronaperiode al aankopen hebben gedaan die zij voorheen zouden hebben uitgesteld (bijvoorbeeld voor de bevordering van het thuiswerken). 

Om een goed beeld te krijgen van het huidige consumentengedrag in Nederland zet Thuiswinkel.org samen met Ruigrok NetPanel – net als vorig jaar – een consumentenonderzoek rondom de feestdagen  op. Hierin vragen wij voor elke feestdag wat de intenties van consumenten dit jaar zijn en blikken we naderhand ook terug op de feitelijke online bestedingen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp