2020 wordt het beste e-commercejaar ooit!

Gepubliceerd op: 23 oktober 2020
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Geschreven door
2020

De  traditioneel belangrijkste e-commercemaanden zijn in aantocht, maar deze periode nog nooit meegemaakt tijdens een wereldwijde pandemie. Hoewel we niet weten wat er precies gaat gebeuren, zijn de voortekenen voor online omzet aan het einde van dit jaar erg goed. Lees hier zes factoren die een voorteken zijn voor een topomzet.

1. Consumenten geven geld anders uit

Tijdens de vakantieperiode hebben veel consumenten ervoor gekozen om niet, korter of in eigen land op vakantie te gaan. En uitgaan, uiteten in restaurants of naar de kroeg gaan is op dit moment niet meer mogelijk.

Dit laat ruimte voor ‘grotere’ investeringen in en om het huis. Zo waren de opblaasbare zwembaden en airco’s niet aan te slepen en waren webcams door het thuiswerken een must.

Een mogelijke reden hiervoor is onze “interne boekhouder”, aldus consumentenpsycholoog Patrick Wessels. Consumenten maken een begroting van waar ze geld aan uitgeven. In deze begroting wordt ook een post ‘Leuke dingen’ meegenomen.

Dit doet iets met de waardeperceptie. “Als je normaal gesproken een vakantie boekt voor € 1000,-, zul je als je dit jaar thuis blijft makkelijker van dat bedrag een tv kopen. Terwijl je dat normaliter te veel geld vindt.”

2. Maximum aantal bezoekers in fysieke winkels

Met de coronamaatregelen die zijn getroffen, kunnen er fysiek minder bezoekers toegelaten worden in winkels. Er wordt zelfs voorspeld dat in de Verenigde Staten fysieke winkels niet opengaan met Black Friday. Dit maximum in bezoek geldt niet voor webshops. Tenminste, als je technische landschap is berekend op veel bezoekers.

3. Consumenten willen niet naar fysieke winkels

Los van het feit dat er minder bezoekers worden toegelaten in winkels, willen consumenten het liever ook niet. De tijd van ‘funshoppen’ ligt achter ons. “Fysiek winkelen is doelgerichter geworden. Online kun je wel gewoon rondkijken”, aldus Wessels. Begrijpelijk, want een middagje in winkels rondstruinen betekent tien tot twintig keer je handen desinfecteren, in de wachtrij staan en je ergeren aan mede-shoppers.

4. Nieuwe groepen ontdekken het gemak van online aankopen

De pandemie dwingt grote groepen mensen om versneld te digitaliseren. Hierdoor ontdekken nieuwe doelgroepen, zoals 50-plussers, het gemak van online shoppen. Dat zie je terug in de cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar:

  • Onze online uitgaven stegen afgelopen mei met 50% ten opzichte van vorig jaar (CBS).
  • De omzet van de detailhandel steeg in mei met 8% ten opzichte van vorig jaar (CBS). De hoogste groei in 14 jaar tijd.
  • De online consumentenbestedingen stegen met 12% naar € 6,36 miljard (Thuiswinkel Markt Monitor).
  • Het aantal online aankopen is met 36% gestegen (TMM).
  • De online aankoop van diensten daalde met 35%, maar de aankopen van producten stegen met 52% (TMM).
  • Er zijn 7% meer e-shoppers dan een jaar geleden (van 11,7 miljoen naar 12,5 miljoen) (TMM).

5. Nieuwe online shoppers zijn enthousiast

Online shoppen zit anders in elkaar dan offline shoppen. Online shoppen brengt meer geluksmomenten met zich mee. Zo zijn er drie geluksmomenten bij een online aankoop: tijdens de aankoop, als de bezorger aanbelt met het pakketje én als je het openmaakt. We verwachten dat de ‘nieuwe’ e-shoppers hiermee doorgaan na de coronamaatregelen.

6. Feestdagen zijn belangrijker dan ooit

Door de coronacrisis kijken mensen meer dan normaal uit naar de feestdagen. Zoals het er nu uitziet, zijn grote feesten en samenkomsten nog niet mogelijk aan het einde van het jaar. Mensen zullen daarom letterlijk en figuurlijk flink willen uitpakken met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis. Ook verwachten we dat de verkoop van vuurwerk de lucht in schiet.

Kortom, de consumenten zijn klaar om te knallen aan het einde van dit jaar. Ben jij dat ook?

 

Dit is een blog van onze business partner De Nieuwe Zaak.

Deel dit nieuwsartikel