Voorkeur voor online shopping blijft groeien

Categorie
Gepubliceerd op: 22 augustus 2022
Bijgewerkt op: 23 augustus 2022
Online Shoppen Op Tablet 800 X 400
Business Partner

Online shopping is bijna net zo populair als fysiek winkelen. Inmiddels shopt 30 procent van de Nederlandse consumenten het liefst online, tegenover 31 procent die de stenen winkel prefereert. Vooral shoppers uit Generatie Z (42%) en Millennials (39%) kopen liever online.

Retailers zullen moeten innoveren om te voldoen aan de veranderende wensen en voorkeuren van nieuwe generaties shoppers. Zowel online als op de winkelvloer zelf. Dit blijkt uit de cijfers van Klarna’s Shopping Pulse, gebaseerd op internationaal consumentenonderzoek en eigen data.

Nederland snelle stijger

In landen als Groot-Brittannië en Zweden is de digitale transformatie nog sneller gegaan dan in Nederland. Daar is shopping online al populairder dan in fysieke winkels. Ook in Nederland zijn we bijna op dit punt aangekomen. Er is nog een minimaal verschil van 1% voorkeur onder Nederlandse shoppers voor instore winkelen: 31% versus 30% online. De rest is neutraal en winkelt liever net zoveel online als in de winkel. Hiermee staat Nederland op de vierde plaats van de 13 landen die meegenomen zijn in de internationale vergelijking van Klarna, de toonaangevende wereldwijde retailbank, betaal- en shoppingdienst. Nederland is wel één van de landen waar de transformatie het snelste gaat.

Duidelijke verschillen op basis van geslacht en leeftijd

De voorkeur voor online winkelen zien we vooral bij mannen. Van de mannen geeft 35% de voorkeur aan online winkelen, 29% kiest voor winkelen instore. Bij de vrouwen is dit verschil groter: 25% kiest voor online en 33% geeft de voorkeur aan winkelen in fysieke winkels. Categorieën waar zowel mannen als vrouwen meer online winkelen zijn elektronica en entertainment. Verschillen zijn nog groter per generaties: hoe jonger, hoe groter de voorkeur voor online is.

GenZ geeft alleen voor boodschappen nog de voorkeur aan fysieke winkels

Generatie Z is het meest verknocht aan online winkelen. Er is momenteel zelfs nog maar één productcategorie waarvoor Gen Z'ers vooral shoppen in de fysieke winkel de voorkeur geeft en dat is voor de dagelijkse boodschappen: 43% doet dit in de fysieke winkel versus 34% online. Bij babyboomers is dit 76% versus 12%. Andere traditionele instore productcategorieën, zoals huis & tuin (40% winkelt bij voorkeur online, 25% in de winkel) en drogisterij-artikelen (38% meestal online, 19% in de winkel), doen het bij de jongste generatie al beter online.

Wilko Klaassen, Directeur van Klarna in Nederland: “Hoewel online shopping sterk groeit, denkt de meerderheid van de Nederlanders nog steeds dat de algehele winkelervaring in fysieke winkels beter is. Consumenten kunnen meer voordelen van online shopping benoemen, zoals tijdwinst, toegang tot betere prijsvergelijkingen, een grotere keuze en lagere prijzen. Deze vallen voor hen echter uiteindelijk weg bij het voornaamste voordeel van shoppen in fysieke winkels. En dat is voor 81% van de Nederlanders de sociale interactie.”

Klaassen vervolgt: “Dit sentiment zal echter veranderen naarmate digitale innovaties nieuw gedrag en nieuwe voorkeuren stimuleren. Innovatie en disruptie, zowel online als in de winkel zelf, blijven belangrijk voor winkeliers om doelgroepen aan je te verbinden. De inzet van social media en online virtual shopping-evenementen in fysieke winkels zorgen bijvoorbeeld voor meer sociale betrokkenheid, inspiratie en beter geïnformeerde aankoopbeslissingen. Het vergroten van de sociale interactie met webshops, waarbij bijvoorbeeld ook online persoonlijk advies beschikbaar is, kan meer mensen online trekken.”

Ga naar Klarna’s nieuwste versie van de Shopping Pulse.

Nederlandse shopping trends

De populairste dag om online te winkelen is in Nederland woensdag, gevolgd door zondag en maandag. De populairste tijdstippen zijn de avond: om 21:00 uur ziet Klarna in Nederland de meeste aankopen, gevolgd door 20:00 en 22:00 uur.

De meest fervente online shoppers in Nederland wonen in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland. De provincie Limburg nadert echter de top 3 als snelste stijger op het vlak van online shopping. Inwoners van de provincies Noord-Holland, Friesland en Drenthe kopen het minste online.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp