Voor het eerst meer webwinkels dan fysieke winkels

Categorie
Gepubliceerd op: 11 mei 2023
Bijgewerkt op: 11 mei 2023
Geschreven door
Onderzoek Leden

Na een stijging van het aantal webwinkels (+4,1%) en een daling van het aantal fysieke winkels (-1,9%) zijn er volgens het CBS in Nederland nu voor het eerst meer webwinkels dan fysieke winkels. Nederland telt momenteel 84.100 webwinkels en 82.100 fysieke winkels. Sinds 2020 zijn er naar verwachting zo’n 24.000 webwinkels bijgekomen.

De consument heeft steeds meer keuze

De Nederlandse consument kon afgelopen jaar terecht in meer dan 166.000 winkels. Het aantal online winkels stijgt nog altijd snel en geeft de consument steeds meer keuze. Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org: “Het aantal webwinkels groeit heel erg snel, maar lang niet alle bedrijven floreren. Het is heel makkelijk om je webwinkel te registreren bij de Kamer van Koophandel, waardoor het aantal webwinkels snel toeneemt. Maar in deze stijging zitten ook nog heel veel hobbyisten die vanuit hun zolderkamer te werk gaan”, vertelt Marlene.

Populariteit van de kledingwinkels

Kledingwinkels zijn de meest voorkomende winkel (13,3 duizend). Toch daalde het aandeel kledingwinkels licht, tot 16,2 %. Winkels in overige huishoudartikelen en supermarkten volgen met respectievelijk 6,5 duizend en 6,4 duizend. De meeste webwinkels handelen in kleding en mode (19,3 duizend), en huis- en tuinartikelen (15,3 duizend).

Bekijk hier een overzicht van het aantal webwinkels per branche.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

  Gepubliceerd op 18 april 2024
  Kennisartikel

  Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

  Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400
 • Embedded Lending als kans voor jouw bedrijf

  Gepubliceerd op 17 april 2024

  Embedded Finance gaat een stap verder dan traditionele bancaire diensten: financiële functies worden hierbij geïntegreerd in platforms en andere SaaS-oplossingen. Rabobank biedt een breed assortiment hiervan aan.

  Ondernemerschap
  Business Partner
 • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

  Gepubliceerd op 4 april 2024
  Kennisartikel

  Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

  Customerloyalty2
 • Data: Het nieuwe goud?

  Gepubliceerd op 28 maart 2024
  Kennisartikel

  Veel e-commerceorganisaties zetten data al succesvol in om hun prestaties verder te optimaliseren. Binnen het mkb zijn er echter veel bedrijven die de eerste stappen met data nog moeten zetten. Deze bedrijven hebben mensen nodig die begrijpen wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van data en wat data voor een e-commercebedrijf kan betekenen.

  Data Binaire Code Digitaal 800X400