UPV Textiel uitgesteld tot zomer 2023

Categorie
Gepubliceerd op: 14 december 2022
Bijgewerkt op: 14 december 2022
Geschreven door
Kledingindustrie 800X400

De inwerkingtreding van de UPV textiel is vertraagd. De streefdatum van inwerkingtreding was 1 januari 2023, maar deze wordt dus niet gehaald. De Tweede Kamer is hier vorige week over geïnformeerd middels een brief.

Het ontwerpbesluit UPV textiel lag ter beoordeling bij de Raad van State. Die kwam vorige week met een advies richting het Ministerie van IenW. Het ministerie gaat de adviezen bestuderen en verwerken in een ‘nader rapport’. De verwachting voor de inwerkingtreding is nu bijgesteld naar de zomer van 2023

Bij de UPV textiel worden producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel door deze nieuwe wetgeving vanaf 2023 verantwoordelijk gehouden voor de afvalfase van de kleding die zij op de Nederlandse markt afzetten. Dit is een individuele verantwoordelijkheid, maar deze zal waarschijnlijk collectief uitgevoerd worden door een producentenorganisatie.

Daarvoor is Stichting UPV Textiel opgericht. Zij zullen namens textielproducenten/importeurs een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aanvragen. Indien ze die krijgen, ben je als UPV-plichtig bedrijf verplicht om je aan te melden bij de producentenorganisatie, binnen 6 weken na de inwerkingtreding van de UPV. Doe je dat niet en wil je individueel voldoen aan de UPV dan moet je zelf actief een ontheffing aanvragen.

Timeline

Wat betreft het proces zijn er nu een aantal stappen te nemen.

  • De volgende stap is dat het ministerie het advies van de Raad van State verwerkt en een nader rapport schrijft.
  • Daarna moet de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) nog vier weken worden ‘nagehangen’ bij de Tweede en Eerste Kamer.
  • Dan zal het besluit vastgesteld worden en gepubliceerd worden in de Staatscourant.
  • De inwerkingtreding is dan 2 maanden daarna.

Wanneer de inwerkingtreding precies klaar is, hangt af van de verwerking van het advies en hoe snel procedures doorlopen kunnen worden. De inzet van IenW is dat het besluit in elk geval voor de zomer van 2023 in werking treedt. 6 weken na de inwerkingtreding moet je je als bedrijf hebben gemeld. Voor de doelstellingen in de UPV maakt het overigens niet uit, die gaan gelden per 2025.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp