Thuiswinkel.org in de media: komst Amazon, boek 25 jaar online shoppen in Nederland en tweestapsverificatie bij betalen met creditcards

Categorie
Gepubliceerd op: 21 januari 2021
Bijgewerkt op: 10 februari 2021
Logistiek En Retouren Berzorger Amazon Pakketje 800X400

Veel aandacht voor e-commerce in de media in de eerste twee weken van het nieuwe jaar. De kroon werd natuurlijke gespannen met de komst van Amazon naar Nederland, die vorige week werd bekendgemaakt. Maar ook het nieuwe boek 25 jaar online winkelen in Nederland van Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen en historicus Wilbert Schreurs genereerde veel aandacht en gaf Thuiswinkel.org mogelijkheden om de media bij te praten over de standpunten van de vereniging. En afgelopen vrijdag ging het op BNR over tweestapsverificatie bij creditcardbetalingen.

Komst Amazon naar Nederland

Vorige week kwam het bericht dat Amazon dit jaar haar operaties in Nederland gaat uitbreiden. Waar de Amerikaanse techreus via de extensie ‘.nl’ nu alleen nog boeken verkoopt in Nederland (en al heel veel andere producten via een Nederlandse versie op de ‘.de’-extensie), wordt de Nederlandse website dit jaar een volwaardige Amazon-webwinkel. Dit heeft de nodige gevolgen voor de Nederlandse e-commercebranche en Wijnand sprak hierover met onder andere de Telegraafhet Algemeen DagbladNRC Handelsblad en Radar.

Wijnand ziet de komst van Amazon als een positieve ontwikkeling voor online winkelen in Nederland en prima voor de consument want die krijgt meer keuze en dat zal (web)winkels scherp houden. “De taart van online verkopen stijgt nog elk jaar met dubbele cijfers. Ik denk dat Amazon het groeicijfer voor e-commerce in Nederland verder zal versnellen”, aldus Wijnand in de Telegraaf. “Dat kan een probleem zijn voor fysieke winkeliers die niet aan online doen. Klanten kunnen hun geld immers maar één keer uitgeven.” Wijnand vervolgt: “Nederlandse winkels die wel online actief zijn, zijn daarentegen prima gepositioneerd om de concurrentie met Amazon aan te gaan. Zij genieten al het vertrouwen van Nederlandse consumenten.”

Boek 25 Jaar online winkelen

Verschillende landelijke en vakmedia (zoals de Telegraafhet Paroolhet Financieele Dagblad en Twinkle Magazine) besteedden in januari onder andere via interviews met Wijnand aandacht aan het boek. Zij keken daarbij naar wat online winkelen Nederland heeft gebracht en naar de toekomst van online winkelen. Voor Thuiswinkel.org gaf het aanleiding om haar standpunten over allerhande zaken als distributie, logistiek, duurzaamheid, retouren en arbeidsvoorwaarden naar buiten te brengen.

Belangrijke vragen die in de media naar voren kwamen, waren of webwinkels ervoor gezorgd hebben dat fysieke winkels het af moeten leggen en of dit ‘nieuwe’ businessmodel wel winstgevend is. “Onzin”, antwoordt Wijnand op de eerste vraag in het Parool. “Dat is allemaal de schuld van jou en mij. Wij, de consument, zijn andere keuzes gaan maken in de afgelopen jaren onder invloed van alle nieuwe technologische ontwikkelingen.”

Wat betreft de winstgevendheid van webwinkels ziet Wijnand de toekomst met vertrouwen tegemoet. Volgens hem maken sowieso niet alle webwinkels verlies, zoals in het Financieele Dagblad werd gesuggereerd. “Laten we lering trekken uit de lessen van de afgelopen kwart eeuw in retail en e-commerce”, aldus Wijnand. “We staan nog maar aan het begin van de werkelijke retailtransformatie. We hebben 25 jaar een beetje mogen pielen, nu gaat het serieuze werk beginnen.”

Sterke klantauthenticatie

Een ander onderwerp dat de afgelopen weken aandacht kreeg, is de tweestapsverificatie bij online kaartbetalingen, waarbij je bijvoorbeeld nog een code of vingerafdruk via je telefoon nodig hebt om de betaling af te ronden. Dit is een item dat voortkomt uit de Europese betalingswet PSD2, die op 14 september 2019 in werking is getreden in Nederland. Omdat veel schakels in de betaalketen op deze datum nog niet klaar waren voor het invoeren van een sterke klantauthenticatie (SCA), hebben bedrijven uitstel gekregen tot eind 2020 om hieraan te voldoen. Maar dit betekent wel dat ze hier nu mee aan de slag moeten gaan.

Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org, sprak over de tweestapsverificatie bij creditcardbetalingen bij BNR. Alhoewel bij online bestellingen de creditcard nog lang niet zo populair is als iDEAL en de nieuwe eisen de nodige voeten in de aarde hebben, ziet Just het nut van de tweestapsverificatie bij creditcardbetalingen wel in. Vooral omdat de creditcard over de grens het populairste maar wel een relatief onveilig betaalmiddel is. “Een primair doel van de PSD2 is het terugbrengen van online fraudegevallen en de tweestapsverificatie is de manier waarop we dat gaan doen.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp