Staatssecretaris Keijzer wil strengere regels voor webwinkels
Bijgewerkt op: 27 januari 2021
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft afgelopen vrijdag een wetsvoorstel gelanceerd dat webwinkels verplicht om zich transparanter op te stellen richting klanten. Onderdeel van dit voorstel is een verbod op het plaatsen van valse consumentenbeoordelingen. Thuiswinkel.org staat achter dit voorstel, maar ziet nog wel een uitdaging op het gebied van online platformen.
Het wetsvoorstel van staatssecretaris Keijzer moet ervoor zorgen dat er een betere handhaving komt van de regels voor consumentenbescherming. Hierbij geldt de regel dat wat voor consumenten in fysieke winkels geldt ook online voor hen moet gelden. Op dit moment is de informatie via bijvoorbeeld social media, digitale platformen en webwinkels volgens Keijzer soms nog onvolledig, onduidelijk en/of zelfs misleidend. Hierdoor kunnen consumenten een aankoop doen zonder dat zij goed op de hoogte zijn van de voorwaarden en kunnen er problemen ontstaan bij defecten of retourneren. “Deze gemoderniseerde wettelijke consumentenbescherming is noodzakelijk om onze economie eerlijker te maken”, aldus de staatssecretaris.
Controle op echtheid recensies
In het wetsvoorstel staat onder meer dat er bij zoekresultaten verplicht moet worden vermeld of het betaalde reclame betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen. Daarnaast moeten consumentenbeoordelingen door online retailers op echtheid worden gecontroleerd voordat deze mogen worden geplaatst. Er komt daarmee een verbod op het plaatsen van valse consumentenbeoordelingen of het tegen betaling laten plaatsen door een ander.
In lijn hiermee moeten webwinkeliers de consument gaan informeren of en op welke manier zij controleren of online reviews daadwerkelijk afkomstig zijn van klanten die het product ook echt hebben gekocht. Ook moeten consumenten op de hoogte worden gesteld of hij op basis van een algoritme dat bijhoudt wat hij heeft gekocht en welke site hij heeft bezocht een gepersonaliseerde aanbieding krijgt van de webwinkel.
Ook aangescherpte regels voor platformen en social media
Online platformen en marktplaatsen worden in het wetsvoorstel verplicht om consumenten te laten weten of de verkoper of het platform zelf verantwoordelijk is voor de levering en het afhandelen van retourzendingen. Op deze manier weet de consument bij wie hij eventueel moet zijn bij problemen. Daarnaast moet duidelijk worden gemaakt op welke manier het aanbod op een platform of marktplaats wordt gerangschikt.
Ook voor ‘gratis’ online diensten waarvoor consumenten eerst hun persoonlijke gegevens moeten opgeven, zoals social media, worden de regels aangescherpt. Zo moeten de aanbieders van deze diensten meer informatie verstrekken over onder andere de duur van het contract en hoe consumenten een dergelijk contract kunnen beëindigen. Consumenten krijgen daarnaast het recht om zo’n overeenkomst binnen twee weken zonder reden te ontbinden, waarbij de aanbieder ook de verwerking van de persoonlijke gegevens moet stoppen en deze moet verwijderen.
Meer duidelijkheid en een eerlijk speelveld
“Dit wetsvoorstel vloeit voort uit een richtlijn vanuit Brussel die is opgesteld om te zorgen voor duidelijkere regels en betere bescherming van consumenten en om een eerlijker speelveld te creëren voor Europese webwinkels”, legt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org uit. “We zien in Nederland dat veel webwinkels en platformen al hun verantwoordelijkheid nemen op dit gebied en klanten kunnen met problemen waarbij zij er niet uit komen met het platform of de online retailer ook altijd bij ons terecht. De nieuwe wetgeving gaat hierbij qua transparantie en duidelijkheid zeker helpen, al ligt er bijvoorbeeld nog wel een uitdaging om te kijken waar de verantwoordelijkheid van consumentenbeoordelingen komt te liggen, bij het platform of de retailer. Hierover willen wij dus nog graag in gesprek met de staatsecretaris.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Bestelknop moet aan wettelijke eisen voldoen
Gepubliceerd op 17 september 2024Een bestelknop met een tekst die niet voldoet aan de wettelijke eisen kan leiden tot terugbetaling van het aankoopbedrag. Lees meer over de rechtelijke uitspraak en de gevolgen hiervan.
-
Nieuwe wet: Webshops die in België bezorgen moeten minimaal twee bezorgopties aanbieden
Gepubliceerd op 10 september 2024Vanaf 21 september 2024 zijn webshops die naar België leveren verplicht om minstens twee bezorgopties aan te bieden. Ontdek wat deze nieuwe wet voor jou betekent!
-
Greenwashing: wat is het precies en waarop moeten bedrijven letten in hun marketing?
Gepubliceerd op 9 september 2024KennisartikelOntdek hoe je als e-commerce specialist greenwashing kunt vermijden en je marketingstrategie kunt versterken met de nieuwste richtlijnen en wetgeving.
-
Houd je data compliant: start nu met onze e-learning
Gepubliceerd op 23 augustus 2024KennisartikelIn deze e-learning leer je van expert Irone Huyssen precies welke wetgeving van toepassing is, welke maatregelen je moet nemen om compliant te zijn, en hoe je op de juiste manier omgaat met verzamelde data.