Rijksbegroting 2025: Samen veilig online ondernemen
Bijgewerkt op: 19 september 2024
Aanpakken van de regeldruk, investeringen in cyberweerbaarheid van bedrijven, verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt en een gezond ondernemersklimaat zijn een paar van de hoofdonderwerpen van het beleid van het nieuwe kabinet voor het komende jaar. Op Prinsjesdag werden deze plannen gepresenteerd en werden de begrotingen bekend gemaakt. Om het kaf van het koren te scheiden hebben wij een analyse gemaakt voor jou. Wat is nu écht belangrijk voor de Nederlandse e-commerce ondernemer? Ook hebben we een uitgebreide bijlage van de Rijksbegroting 2025:
Samen veilig online ondernemen
Al met al is Thuiswinkel tevreden met de concrete aandacht voor de grote problemen waar ondernemers tegenaanlopen. Het is van belang dat, de motor van de economie, zich gehoord voelt en regeldruk, arbeidskrapte en belemmering van de vrijheid van ondernemen wordt aangepakt. Maar, het is ook belangrijk om verder vooruit te kijken. Dit is onze hoofdboodschap aan het kabinet: Concretiseer je plannen en zorg hierbij voor een middellange termijnvisie.
Ondernemerschap heeft de aandacht
Ondernemerschap staat zichtbaar hoog op de agenda van het kabinet. In de beleidsplannen wordt uitgelegd hoe ondernemers in hun kracht kunnen worden gezet, bijvoorbeeld middels het Pact Ondernemersklimaat. Dit pact richt zich op het onderhouden van een constructieve dialoog met de markt, het waarborgen van een gunstig ondernemersklimaat, en het creëren van voldoende ruimte voor bedrijvigheid. Daarnaast houdt het kabinet rekening met de huidige en toekomstige uitdagingen waar ondernemers mee te maken hebben, zoals het tekort aan gekwalificeerd personeel en de noodzaak van een gelijk internationaal speelveld.
Ondernemers ervaren regeldruk als een van de grootste knelpunten. Thuiswinkel.org pleit al langer voor een aanpak om deze druk te verminderen. Het is dan ook goed om te zien dat het kabinet hier concreet iets aan gaat doen. Bijvoorbeeld door te toetsen hoeveel druk nieuwe regels met zich mee brengen, stabiel en voorspelbaar beleid te ontwikkelen en geen nieuwe nationale koppen op Europees beleid in te voeren.
Concurrentie en consumentenbeleid
Je kon er de afgelopen tijd haast niet omheen; oneerlijke concurrentie vanuit niet-Europese landen en de gevolgen voor de consument. Dat China helemaal niet wordt genoemd in de begroting is opmerkelijk. Wél legt het kabinet uit dat het de komende periode gaat inzetten op consumentenbeleid en oneerlijke concurrentie.
De begroting besteed expliciet aandacht aan mededinging. Zo staat er dat een goed werkend mededingingsbeleid essentieel is voor een gunstig vestigingsklimaat. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) werkt nauw samen met toezichthouders en andere belanghebbenden, zoals Thuiswinkel.org, om oneerlijke concurrentie van binnen en buiten de EU tegen te gaan. In 2025 ligt de focus op de uitvoering van de DMA, de platform mededingingswet.
Een andere prioriteit betreft moderne en toekomstbestendige consumentenregelgeving. Het ministerie is bezig met de modernisering van consumentenwetgeving en wil, met name kwetsbare, consumenten nog beter beschermen. Ook ligt er nadruk op de keuzevrijheid van de consument. Voor Thuiswinkel.org is een goede consumentenbescherming fundamenteel voor een goed werkende digitale markt. Kanttekening daarbij is dat ook spelers uit derde landen voldoen aan dezelfde wet- en regelgeving en dat de wetgever niet doorslaat in overmatige bescherming ten koste van de vrijheid van ondernemen, zoals we bijvoorbeeld zien in de voorstellen voor dark patterns en gericht adverteren.
Investeringen in digitale veiligheid
De verschuiving van fysieke criminaliteit naar online criminaliteit is natuurlijk reden tot groeiende zorg bij de e-commercesector. Daarom is een van de speerpunten van Thuiswinkel.org het streven naar meer digitale veiligheid. In de begrotingen wordt er goed geïnvesteerd in het tegengaan van fraude en cyberdreigingen.
Cybersecurity
Een hoofdthema van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) is het verbeteren van de weerbaarheid tegen o.a. cyberdreigingen, zowel bij de overheid, de burger als het bedrijfsleven. Het actieprogramma Veilig Ondernemen pakt cybercrime aan door een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit zijn zelfs als landelijke prioriteit in de Veiligheidsagenda opgenomen om meer slagkracht bij het Openbaar Ministerie te beleggen. Daarnaast zien we een enorme toename in de investeringen in het Digital Trust Center (DTC) dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van het niet-vitale bedrijfsleven. Voor Thuiswinkel is het cruciaal dat het DTC de ruimte en het budget krijgt om hun rol uit te kunnen voeren.
Fraude
Online fraude is een van de grootste vormen van criminaliteit en vraagt om een effectieve en structurele publiek-private aanpak. Daarom is Thuiswinkel.org aangesloten bij de integrale aanpak fraude en heeft via deze weg het belang van een door de overheid gecoördineerde aanpak aangekaart. Dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Het kabinet gaat het aantal opsporingsverzoeken voor fraude verhogen om zo veelplegers aan te pakken en fraude staat hoger op de politieke agenda.
De arbeidsmarkt zit op slot
De krapte op de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste thema’s in het regeerprogramma en de Troonrede van de Koning. “Van techniek tot openbaar vervoer, van onderwijs tot zorg, […] het nijpende tekort aan personeel is overal voelbaar.” Zo ook in onze sector. Daarom is het van belang te investeren in onderwijs, arbeidsproductiviteit en arbeidsbesparende innovaties.
De arbeidsmarkt is en blijft de komende jaren krap. Dat levert problemen op voor ondernemers die moeilijk geschikt personeel kunnen vinden. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar arbeid door vergrijzing en de opgaven uit de transities zoals de digitale- en energie-transitie. Daarom werkt het kabinet aan een Rijksbrede arbeidsmarktagenda om het probleem aan te pakken en zal daarom ondermeer inzetten op het verhogen van de productiviteit en het vergroten van de arbeidsmarktparticipatie.
Zoals verwacht, was ook arbeidsmigratie onderwerp van gesprek. Het kabinet denkt na over welke soorten werk we in Nederland wel en niet willen hebben en hoe zich dat verhoudt tot arbeidsmigratie. Thuiswinkel.org sluit zich helemaal aan bij het aanpakken van misstanden bij de inzet van arbeidsmigranten. Werkgevers dragen een bredere verantwoordelijkheid, op het gebied van werkomstandigheden, maar ook zorg en huisvesting. Het is echter momenteel niet mogelijk om alle vacatures lokaal te vullen, arbeidsmigratie moet daarom, onder de juiste voorwaarden, mogelijk blijven.
De economie digitaliseert en daar komen nieuwe skills en vaardigheden bij kijken. We zien dat het huidige curriculum nog niet voldoende is aangesloten op de behoeftes van de toekomst. Het is dus goed dat het kabinet aandacht heeft voor omscholing en de ontwikkelingen van digitale vaardigheden intensiveert door opschaling van om- en bijscholingstrajecten. Er is ook extra aandacht voor het opleiden van AI-specialisten en cybersecurityspecialisten en voor het verder digitaliseren van het mkb. Maar, de cijfers en de algehele tendens van de plannen laten zien dat er met name korte termijn focus is voor veelzijdige problemen. De oplossingen voor krapte door verhoging van de arbeidsproductiviteit zijn bijvoorbeeld nog weinig concreet.
Samen kijken wat kan er wél
In de troonrede zei koning Willem-Alexander dat het beleid van het kabinet gericht is op het kijken wat er wél kan. Om dit te bewerkstelligen organiseert het kabinet dit najaar een ondernemersklimaattop. Namens de sector zullen wij ervoor zorgen dat jullie problemen en knelpunten onder andere daar gehoord worden. Daarnaast blijven we investeren in en het versterken van onze bestaande relaties met de politiek en de ministeries.
Wil je meer weten over de begrotingen en beleidskeuzes?
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
E-commerce bedrijven en partners rekenen af met fraudeurs
Gepubliceerd op 3 oktober 2024Wel bestellen, maar niet betalen? Voor webwinkels (ofwel e-commerce), betaalinstanties en vervoerders is de maat vol. Daarom hebben webwinkels de handen ineengeslagen.
-
Kamerleden vragen actie voor eerlijk speelveld tussen EU en niet-Europese webshops
Gepubliceerd op 3 oktober 2024CategorieKamerleden van GL-PvdA en CDA dringen aan op actie tegen oneerlijke concurrentie. Lees welke problematiek er is aangekaart.
-
Raad voor Concurrentievermogen: Strijd tegen oneerlijke concurrentie op Europese markt
Gepubliceerd op 2 oktober 2024CategorieIn de Raad voor Concurrentievermogen pleitte zes landen, waaronder Nederland, voor strengere handhaving voor eerlijke concurrentie in e-commerce. Lees wat er nog meer is besproken.
-
Melden van onveilige of illegale producten kan eenvoudig online
Gepubliceerd op 1 oktober 2024CategorieHet ministerie van Economische Zaken heeft een belangrijke stap gezet richting een veiligere markt.