Online consumentenuitgaven Q3 2019

Categorie
Gepubliceerd op: 9 december 2019
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
TMM Header

Online b2c-uitgaven stijgen met 11% naar 5,7 miljard in Q3 2019

Nederlandse consumenten hebben in het derde kwartaal van 2019 11% meer online uitgegeven vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee komen de online bestedingen tussen juli en september te liggen op € 5,7 miljard en voor de eerste negen maanden van 2019 op € 18,1 miljard. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en in samenwerking met PostNL.

De online e-commercemarkt kent ook in het derde kwartaal van dit jaar een mooie groei. Naast de groei in online consumentenbestedingen van 11% naar € 5,7 miljard, zijn ook het aantal online aankopen flink toegenomen. Vergeleken met Q3 2018 zijn er 7% meer online aankopen gedaan, wat neerkomt op een aantal van 60,5 miljoen gedurende deze drie maanden.

Als we een onderscheid maken tussen producten en diensten, zien we dat de online bestedingen aan producten dit kwartaal harder zijn gestegen dan die van diensten (12% tegenover 9%). Dit is met name te danken aan een stijging in het gemiddelde bedrag wat een koper online heeft besteed. Voor producten is dit bedrag met 12% gestegen (naar € 320,-) en voor diensten met 11% (naar € 333,-). Ook op het gebied van het aantal online aankopen zien we een grotere stijging bij producten (7%) dan bij diensten (2%).

Food/Nearfood blijft grootste driver 

De groei in de online bestedingen wordt nog steeds aangewakkerd door de sterke stijging in de online bestedingen in de categorie Food/Nearfood. Dit kwartaal groeit deze categorie met 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging in de online uitgaven van Food/Nearfood is met name te danken aan de stijgende penetratie (meer kopende huishoudens) en de toename van het aantal online aankopen. Daarnaast laten de categorieën Schoenen en Personal Lifestyle (+18%) en Home & Garden (+15%) ook een mooie groei zien.

In termen van online aankopen zien we eveneens dat Food/Nearfood de grootste groeimarkt is (+28%), gevolgd door Schoenen en Personal Lifestyle (+20%). Speelgoed laat juist een krimp in zowel de online aankopen (-24%) als de online uitgaven (-2%) zien en is daarmee de markt met de minste performance in het derde kwartaal van 2019. De krimp kan vooral verklaard worden omdat Nederlandse consumenten minder online aankopen per huishouden hebben gedaan (-24% vergeleken met Q3 2018).

Mobiel en iDEAL populairder

Als we kijken naar de devices waarmee online aankopen worden gedaan, zien we wederom een stijging in het gebruik van smartphones. Waar in 2018 tussen juli en september nog 33% van de online kopers iets via zijn telefoon had gekocht, is dit percentage in dezelfde drie maanden van 2019 gestegen naar 38%. Qua betaalwijzen is de populariteit van iDEAL verder gegroeid. In Q3 2018 werd 59% van alle online aankopen betaald met iDEAL, in het derde kwartaal van 2019 is dit gegroeid naar 61%.

Onderwerpen

Download de laatste
Thuiswinkel Markt Monitor

Geïnteresseerden kunnen gratis de basisversie van de Thuiswinkel Markt Monitor downloaden. Leden en business partners hebben sinds 2023 gratis en exclusief toegang tot het online dashboard. Heb je vragen, mail naar onderzoek@thuiswinkel.org.

TMM Q3 2023 Cover Download Pagina

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp