MKB-Verduurzamingsregeling voor energie- en CO2 besparing

Categorie
Gepubliceerd op: 20 juli 2021
Bijgewerkt op: 24 augustus 2021
CO2

Vanaf 1 oktober 2021 kunnen kleine mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor advies en ondersteuning op het gebied van verduurzaming. Deze nieuwe regeling is een initiatief van de ministeries BZK en EZK, in samenwerking met de VNO-NCW en MKB-Nederland. Het biedt kleine ondernemers de kans om uit te zoeken wat het Klimaatakkoord voor hun webwinkel betekent en ondersteuning te krijgen bij het aanvragen van subsidies.

Kleine locaties met bespaarpotentieel

De verduurzamingsregeling is bestemd voor mkb-bedrijven met een laag energieverbruik. Het gaat om ondernemingen die minder energie verbruiken dan 25.000 m³/jr gas én minder dan 50.000 kWh/jr elektriciteit.

Energieadviseur voor advies en ontzorging

Om de energietransitie voor het mkb haalbaar en betaalbaar te maken heeft de regeling verschillende mogelijkheden. Ondernemers kunnen met de subsidie een energieadviseur inhuren voor advies en ontzorging op het gebied van verduurzaming van hun pand en operatie. Onder energie- en CO2 besparende maatregelen in het bedrijfspand valt bijvoorbeeld het isoleren van muren, vloeren en daken, het aanbrengen van zonnepanelen of het aanbrengen van LED verlichting. Bij de operatie kun je bijvoorbeeld denken aan elektrische bestelbusjes en ICT-apparatuur. De energieadviseur kan de ondernemer helpen om maatregelen uit te voeren zoals het aanvragen en beoordelen van offertes, het aanvragen van subsidies en het opstellen van een business plan.

80% wordt gesubsidieerd

De MKB-Verduurzamingsregeling subsidieert 80% van de gemaakte kosten, tot maximaal € 2.500. Voor adviezen geldt een minimum subsidie van € 400 en een maximum van € 750, op voorwaarde dat aangetoond wordt dat minstens één maatregel is uitgevoerd of uitgevoerd gaat worden. Voor de uitvoering van maatregelen zijn er andere bestaande subsidieprogramma’s zoals de ISDE en EIA.

De regeling wordt zo vormgegeven dat hij zo min mogelijk administratieve lasten met zich meebrengt. De MKB-Verduurzamingsregeling kan aangevraagd worden bij het RVO.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp