Meer gerecycled materiaal in e-commerce verpakkingen

Categorie
Gepubliceerd op: 22 juni 2021
Bijgewerkt op: 4 januari 2022
Verpakken 800 X 400

De e-commerce sector heeft vooruitgang geboekt in het gebruik van gerecycled karton en plastic. Er zijn ook steeds meer verzendzakken met een retourstrip, waardoor de consument geen extra materialen zoals tape hoeft toe te voegen. In de vullingsgraad van verpakkingen en het vermijden van opvulmateriaal is nog te weinig vooruitgang te zien. Dit blijkt uit de tussentijdse monitor van het Brancheverduurzamingsplan Verpakken 2019-2022, die Thuiswinkel.org in samenwerking met adviesbureau Partners for Innovation heeft uitgevoerd.

De monitor is een herhaling van de verpakkingsmonitor uit 2018. Middels een steekproef van 200 pakketten is gemeten hoe duurzaam verpakkingen zijn en of de sector op weg is de doelstellingen in het Brancheverduurzamingsplan Verpakken te halen in 2022.

Verpakkingsmaterialen

Er is vooruitgang geboekt op het gebied van verpakkingsmaterialen. Vrijwel alle verzendzakken bestaan geheel of gedeeltelijk uit gerecycled plastic, terwijl in 2018 72% uit (grotendeels) nieuw materiaal bestond. Ook alle verzenddozen bestaan deels uit gerecycled karton. Er zijn verschillende pilots uitgevoerd met herbruikbare verpakkingen. Dit heeft geleid tot een herbruikbare en een hergebruikte verpakking in de steekproef. Op het gebied van herbruikbare verpakkingen zijn er nog verschillende uitdagingen te overwinnen, onder meer op het gebied van logistiek, kosten en daadwerkelijke milieuwinst,  maar de verwachting is dat het aandeel herbruikbare verpakkingen in de markt zal stijgen.

Retourverpakking

Om te zorgen dat er beter gerecycled kan worden zijn steeds meer verzendzakken hersluitbaar. Dit zorgt ervoor dat de consument geen duct tape hoeft te gebruiken bij een retourzending, wat de recyclebaarheid van de verpakking verhoogt. Er is een sterke verbetering zichtbaar in het gebruik van retourstrips: in 2018 hadden 14 van de 29 verzendzakken een retourstrip, in 2021 waren dat er 24 van de 32. Er is nog wel extra inzet nodig in het informeren van consumenten over het scheiden van de verpakking.

Vaker onverpakt verzonden

Webwinkels zijn al goed op weg om verpakkingen te verminderen door niet geen omverpakking te gebruiken wanneer dat niet nodig is. Maar er is extra inzet nodig in het vermijden van opvulmateriaal en te grote verpakkingen. De gemiddelde vullingsgraad van verpakkingen - die aangeeft welk percentage van de verpakking met product gevuld is - is nog niet verbeterd. De vullingsgraad berekend over alle verpakkingen is 58% in 2021, waar het 59% was in 2018. Mogelijk heeft de coronacrisis hierin een rol gespeeld; door het veranderende assortiment dat verkocht werd online, ervaring van nieuw personeel en de beschikbaarheid van verpakkingsmaterialen.

download hier de rapportage

Meer weten? 

Vanaf nu kun je jouw kennis op dit vakgebied verbreden en verdiepen dankzij de nieuwe gratis e-learning van e-Academy: VerpakkenMaak eenvoudig een account aan op de website van e-Academy en start met leren!

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp