Anne Fréderique Biewinga: ruim 20 jaar strategische digital & e-commerce ervaring

Categorie
Gepubliceerd op: 22 juni 2021
Bijgewerkt op: 24 augustus 2021
Anne Frederique Biewinga Carnext 800 X 400

Ze draait al ruim 20 jaar mee in de e-commercesector en heeft bij verschillende bedrijven proposities gelanceerd en markten opengebroken. We spreken met Anne Fréderique Biewinga, Group Product Director bij CarNext, winnaar van de Shopping Awards 2021 in de categorie ‘auto’ en lid van Thuiswinkel.org.

Kun je iets vertellen over je rol bij CarNext? Waarom zijn jullie lid geworden van Thuiswinkel.org?

"Ik ben verantwoordelijk voor de internationale omnichannel strategie en alle producten die horen bij een auto aankoop zoals inruil van oude auto, verzekeringen en onderhoudspakketten. Ook het uitrollen van de payment service provider hoort daarbij. Dit doe ik samen met een ‘high performing’ team wat vervolgens multi- disciplinaire teams aan stuurt. Naast de verantwoordelijkheid van producten omhelst het dus ook een voor deze organisatie nieuwe manier van werken."

"Kijkend naar de customer journey om online een auto te kopen zie je dat de consument dit spannend vindt, zeker omdat je een auto maar 1x per ~ 5 jaar koopt en de consument dus weinig ervaring heeft met het aankoop proces. Om dit proces dan volledig online te doen vraagt dat je de consument nog meer vertrouwen en zekerheid biedt. Omdat het Thuiswinkel.org logo vertrouwen uitstraalt zijn we lid geworden. Maar ook vanwege de fase waarin we met het bedrijf zitten - digitale transformatie van onze organisatie – is het omscholen en opleiden van je teams heel belangrijk. Hier bieden e-Academy en ShoppingTomorrow veel kansen."

In welk opzicht ben je betrokken bij ShoppingTomorrow? Wat vind je het leukst?

"Uiteraard ben ik onderdeel van een expertgroep. Ik vind het heel belangrijk, maar ook zeker erg leuk, om te vertellen over mijn ervaring binnen e-commerce en om deze kennis te delen. Ik heb het geluk gehad om bij verschillende bedrijven dichtbij het vuur te staan van de digitale transformatie en heb diverse markten open kunnen breken. De ervaring die je daarbij opdoet, en de parallellen die ik zie kunnen goed van pas komen bij andere organisaties. Zo doorloop je eigenlijk altijd 3 fases, waarbij je eerst scherp moet hebben welke klanten barrière je wilt doorbreken en een ijzersterkte propositie moet neerzetten. Vervolgens focus op exponentiele groei (top line) en daarna de laatste fase waarbij je continu gaat optimaliseren en zorgt dat je winstgevender wordt dankzij schaal."

Je werkt ruim 20 jaar in de sector, welke ontwikkelingen heb je in deze periode meegemaakt?

"Vanwege het coronavirus heeft de consumentenacceptatie richting online verkoop een groeispurt genomen. Landen en markten die wat later in de adoptie curve zitten - als de automotive –,  hebben hier zeker ook baat bij gehad. De online penetratie is daarmee in een versnelling gekomen. De hoge service die online vaak wordt geboden wordt nu door consumenten ook offline verwacht. Er is veel meer transparantie gekomen. Daarnaast zie je ook een verschuiving van offline & online richting meer en meer omnichannel. De winkels zijn een belangrijke ‘touchpoint’ in een klanten reis, meer dan alléén voor de oriëntatie of aankoop. De rol wordt veel meer verweven in de totale beleving. Daarnaast is er een enorme ontwikkeling op gebied van tech; er is nu veel meer mogelijk!"

Waarom ben je nooit naar een andere sector gegaan?

"Terugkijkend naar mijn loopbaan ben ik altijd bezig geweest om te kijken waar mensen blij van worden. Snel impact kunnen maken voor de consument, retail waar ruimte is voor groei en ondernemerschap zijn voor mij erg belangrijk en dit heb ik altijd kunnen vinden binnen deze sector."

Welke eigenschappen moet je hebben om 20 jaar hoog mee te draaien in e-commerce?

"Je moet weerbaar zijn, goed om kunnen gaan met onzekerheid en nieuwe kansen zien. Daarnaast moet je het leuk vinden om met data te werken en te willen experimenteren."

Waar ben je het meest trots op in je loopbaan?

"Ik heb veel mooie proposities gelanceerd, welke de consument elke dag (online of offline) nog tegen komt. Achteraf gezien dus gebaseerd op goede consumenten inzichten en oplossingen die aansluiten op de behoefte van de klant. Daarnaast ben ik er ook erg trots op dat ik altijd veel plezier heb gehad in mijn werk. Dit kwam mede door de samenwerking met leuke, inspirerende en slimme mensen en het optimaal benutten van diversiteit binnen mijn teams."

Waarom zit je aangesloten bij SER Topvrouwen? Zie je verschil tussen mannen en vrouwen in de e-commercesector?

"De ontwikkeling naar meer vrouwelijk leiderschap gaat me niet snel genoeg. Voorheen dacht ik dat dit wel organisch zou groeien, maar helaas is dat niet het geval. Een initiatief als dit is dus een uitstekend middel om dat te stimuleren. Daarnaast zie ik nu ook momentum voor meer variatie in leiderschap stijlen en wordt diversiteit in communicatiestijl meer gewaardeerd. Zo is er dankzij corona is er meer oog voor experts, en wordt hen bijv. meer ruimte geboden in de media. Iets wat ook goed aansluit bij vrouwelijk leiderschap stijlen."

Wil je zelf nog ergens over vertellen?

"Waar je ook werkt, het is heel belangrijk om te bepalen wat je wilt bereiken. Voor jezelf en uiteraard voor de klant. Ga voor je einddoel, en geniet in de tussentijd ook vooral van de reis er naar toe!"

Deel dit nieuwsartikel