Jouw reputatie is nu belangrijker dan ooit

Gepubliceerd op: 29 april 2020
Bijgewerkt op: 25 januari 2021
Geschreven door
Reviews 3 Smileys 800X400

We leven inmiddels al enige tijd in een zwaar aangepaste samenleving en moeten allen onze weg vinden in de nieuwe anderhalvemetereconomie. Terrassen zijn ondanks het lenteweer leeg en winkels gaan na stevig puzzelen met plexiglas voorzichtig weer open. Aan de andere kant is er een enorme toename aan online verkoop zichtbaar in specifieke branches. Om de continuïteit van je onderneming te waarborgen en je door deze moeilijke periode te loodsen, wordt er als ondernemer op vele vlakken het uiterste van je gevraagd. Deze situatie vraagt je een beroep te doen op je creativiteit, je wendbaarheid en vermogen tot samenwerking met medewerkers, leveranciers en klanten. Een sterke online reputatie kan je juist nu enorm helpen met deze uitdagingen, maar bouw je uiteraard niet in één dag op. Hoe bouw en manage je jouw (online) reputatie, zodat bestaande klanten loyaal blijven en nieuwe klanten voor jou kiezen? 

Reviews geven een antwoord op onzekerheid

Er heerst veel onrust en onzekerheid. Consumenten gaan nu op zoek naar zekerheid in welke vorm dan ook. Normaal zie je dit gedrag ook al bij het vergelijken van producten of aanbieders, maar dit is nu extra belangrijk geworden. Als je ervoor zorgt dat oriënterende bezoekers authentieke ervaringen van anderen kunnen lezen, creëer je vertrouwen en bied je ze die zekerheid waar zij zo naar op zoek zijn. Het lezen van reviews van anderen geeft antwoord op vragen, stelt gerust en creëert genoeg vertrouwen om met jou zaken te gaan doen. Een sterke reputatie is meer dan de diensten of producten die je levert. Het is een soort garantie dat de waarde die jij teruggeeft van niveau is.

Reviews nog belangrijker in het beslissingsproces

Dit is het moment om je online representatie in orde te maken. Het consumentengedrag is door alle maatregelen in hele korte tijd radicaal veranderd. Doordat we massaal thuiszitten en winkelbezoek beperkt is kunnen klanten minder fysiek oriënteren en vergelijken in winkels. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat consumenten veel eerder kiezen voor een online verkoopkanaal en daarbij vaker beslissingen maken op basis van ervaringen van anderen.

Een sterke reputatie maakt van uitdagingen kansen

De nieuwe situatie biedt gelukkig ook kansen. Door in te spelen op ontwikkelingen en trends en door te bouwen op een sterke reputatie zijn er strategische opties. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe productlijnen lanceren, andere diensten aanbieden of creatief invulling geven aan de behoefte die je normaal vervult. Ook opmerkelijk zijn nieuwe doelgroepen die ontstaan vanwege de situatie. Veel senioren winkelen nu (noodgedwongen) sneller online. Ook mensen die normaal veel buiten de deur leven en nu in plaats van vakantie en horecabezoek ineens veel meer thuis moeten leven en werken. Natuurlijk zien wij ook dat specifieke branches hard getroffen worden en niet voor iedereen is omdenken even makkelijk, maar Nederlandse ondernemers zijn over het algemeen creatief en veerkrachtig.

Mooie voorbeelden van ondernemend Nederland

Ook binnen onze klantenkring zien we een aantal mooie voorbeelden van hoe men omgaat met deze uitdagingen en ze weten om te zetten in kansen. Het is mooi om te zien dat kappers online kanalen inzetten om verfpakketten te verkopen. Ook personal trainers of sportscholen hebben nu hun aanbod online video’s en diensten uitgebreid om toch de service voort te zetten ondanks het sluiten van sportscholen. Een leverancier van festivalbekers zag een toenemende vraag ontstaan voor wegwerpartikelen in de afhaal- en bezorgbranche en heeft succesvol een productlijn voor bestek voor deze markt gelanceerd. Succesvol, omdat hun kwaliteit overduidelijk is en ondernemers kunnen lezen wat ze mogen verwachten door de reviews. Goede voorbeelden van omdenken waarin ondernemers erin slagen om ook nu toegevoegde waarde te bieden en daarbij beloond worden met lovende recensies en loyaliteit van hun klanten of nieuwe klanten weten te vinden. Deze noodgedwongen innovaties hebben wellicht ook een blijvende plaats in het aanbod voor de toekomst als alles weer naar normaal terugkeert.

Waarom je juist nu moet starten

Reviews zijn al jaren een belangrijke factor in het maken van beslissingen en zullen mede dankzij de huidige situatie alleen maar belangrijker gaan worden. Om heel eerlijk te zijn had je eigenlijk al lang gestart moeten zijn. Toch is het niet te laat en kun je ook nu nog succesvol beginnen. Ook als je normaal niet online aanwezig of actief bent, maar wel een vaste klantenkring hebt, is dit het perfecte moment om je klanten om een beoordeling te vragen en wat momentum op te bouwen. Als je in deze tijden kunt voldoen aan verwachtingen van klanten geef je een stukje zekerheid terug en daarbij kun je rekenen op meer dankbaarheid. De review zal je in deze tijden van "er voor elkaar zijn" meer gegund worden. Het is helemaal niet gek om nu nog om een beoordeling te vragen over het laatste bezoek (misschien al weken geleden) met een passende uitleg.

Hoe zet je succesvol reviews in

Met reviews vraag je aan jouw klanten waarom zij voor jou hebben gekozen en waarom anderen voor jou zouden moeten kiezen. Anderzijds geven ze je de feedback over wat je kunt doen om je dienstverlening te verbeteren. Bij reviews waarin je complimenten krijgt kun je de beoordelaar oprecht bedanken en bij de meer kritische noot kun je bescheiden vragen om de dialoog aan te gaan. Juist de combinatie van complimenten en kritiek maken reviews betrouwbaar en geven je de kans om te laten zien hoe je daar als ondernemer mee omgaat. Het is een van de eerste en puurste stappen die je kunt zetten om een transparant en compleet beeld van de kwaliteit van je dienstverlening te geven.

Zet nu door voor betere tijden

In de meeste gevallen zijn reviews positief en door actief reviews te verzamelen kun je dit ook zelf gaan ervaren. Hier haal je ook motivatie en energie uit om door te zetten. Reviews integreren in je business doe je niet even gedurende een crisis, maar moet je voor een organische groei doorlopend in je bedrijfsvoering implementeren. Realiseer je dat er uiteindelijk betere tijden aan zullen breken en dat je opgebouwde reputatie en reviews ook dan zullen bijdragen aan meer continuïteit voor je onderneming, webshop of organisatie. Het maakt niet uit of je net begint of al enige tijd reviews verzamelt. Of het nu om advies of tips gaat of zelfs om je te helpen met een complete reviewstrategie. Wij zijn er voor je!

Bekijk de website van Kiyoh voor meer informatie over het reviewplatform.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp