Huub Vermeulen (bol.com): “Als we samenwerken staan we sterker dan ooit”

Categorie
Gepubliceerd op: 31 januari 2020
Bijgewerkt op: 23 maart 2021
Webwinkel Vakdagen WWV Zaal Congres Spreker Seminar 800X400

“Samen veranderen we retail om het dagelijks leven makkelijk te maken”, begint Huub Vermeulen, algemeen directeur van bol.com. Hij besteeg donderdagmiddag 30 januari het podium bij de Webwinkel Vakdagen. De keynotezaal was volgelopen met beursbezoekers die wilden horen wat Huub te vertellen had en daarbij bleef ook die ene vraag niet onbeantwoord: Wat betekent het voor Nederlandse ondernemers wanneer Amazon naar Nederland komt?

De kracht van een platform

“We brengen vraag en aanbod bij elkaar op ons platform en dat is onze kracht”, vertelt Huub. Hij geeft aan dat hij het steeds logischer vindt dat een klant naar platformen gaat om te winkelen. “Al het aanbod, alle producten, in alle prijsklassen en condities: het is er al lang. Ze liggen alleen compleet verspreid over verschillende ondernemers. Bol.com biedt de plek waar klanten alsnog het volledige aanbod kunnen bekijken.”

We willen het samen doen

Inmiddels komt minder dan de helft van de omzet van bol.com door de verkoop van producten van het bedrijf zelf. Maar om een succesvol platform te zijn, moet bol.com blijven samenwerken met Nederlandse en Belgische ondernemers in plaats van ze te beconcurreren. Huub verwacht de huidige lijn door te kunnen zetten: “Om te functioneren als platform moet je niet alles zelf willen doen, maar juist je partners faciliteren en ondersteunen. We proberen te ontzorgen en nemen partners aan de hand mee om ze succesvoller te maken. We delen onze kennis met ze, bijvoorbeeld voor de voorbereiding op de feestdagen, en maken het voor hen ook mogelijk om onder andere bundelvoordeel aan te bieden (waarmee de stuksprijs van een product omlaag gaat zodra een klant een hoger aantal bestelt). Zo zijn we een open, eerlijk en transparant platform voor partners en klanten.”

Belangrijke veranderingen

Huub deelde in zijn presentatie ook een aantal belangrijke veranderingen die bol.com door gaat voeren. Zo passen ze het commissiemodel aan, waardoor er minder commissie betaald hoeft te worden voor kleine orders. Op deze manier hopen ze dat het aanbod van goedkope producten flink zal toenemen. Daarnaast gaf Huub aan dat er nieuwe advertentiemogelijkheden komen op het platform. “Nieuwe producten eindigen vaak onderaan de lijst. Door plaatsen te kunnen kopen krijgen ook nieuwe producten (binnen hun productcategorie) de kans om gezien te worden.”

Als laatste voegt bol.com verzending via het platform toe, waarmee ze de logistiek van en bij partners uit handen kunnen nemen. Orders die buiten werktijd geplaatst worden kunnen de volgende ochtend nog mee met de bezorgstroom van die dag. Zo kunnen alle partners next-day delivery aanbieden bij orders tot middernacht. Daarmee wordt het aanbieden van diverse verzendmogelijkheden voor alle verkopers op bol.com bereikbaar.

Niet bang voor Amazon

Sinds duidelijk is dat Amazon echt naar Nederland komt, kun je niet meer om de vraag heen: Wat gaat er gebeuren met de huidige ondernemers wanneer Amazon binnenstormt? Volgens Huub hoeven ondernemers zich daar geen zorgen om te maken: “Wij zijn geworteld in Nederland en België en wij zijn relevant voor de klanten in Nederland en België. Ondernemers hebben de afgelopen twintig jaar een niveau bereikt waarmee we iets kunnen betekenen voor klanten. Als we samen een vuist maken en durven samen te werken, staan we sterker dan ooit.”

 

Please to watch this video.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp