Hoe groot is Black Friday in Nederland?

Categorie
Gepubliceerd op: 10 oktober 2018
Bijgewerkt op: 25 januari 2021
Geschreven door
Feestdagen Black Friday 800 X 400

Black Friday is een uit de Verenigde Staten overgewaaid shopfeestje en heeft inmiddels in Nederland ook flink aan populariteit gewonnen. Elk jaar doen er weer meer (online) winkels mee met grootse kortingen en aanbiedingen om consumenten over te halen producten en diensten te kopen. Maar wat verwacht de Nederlandse consument eigenlijk van Black Friday en hoe kunnen (web)winkels hier het beste op inspelen? Vergelijkingssite Kieskeurig.nl deed onderzoek naar het consumentengedrag tijdens Black Friday en komt met interessante tips voor de (web)winkeliers.

Wat meteen opvalt in het onderzoek, is het feit dat Black Friday helemaal nog niet zo bekend is onder consumenten als wordt aangenomen. Zo is 43% van de respondenten niet bekend met dit koopjesfestijn. Daarnaast weet meer dan de helft van de mensen die wel bekend zijn met het fenomeen niet in welke maand Black Friday precies plaatsvindt.

Wanneer is Black Friday?

Wat wil de consument?

In het onderzoek is uitgebreid aandacht besteed aan de verwachtingen van consumenten. Zo werd de bezoekers van Kieskeurig.nl gevraagd voor welke producten zij wel wilden wachten tot de Black Friday-aanbiedingen. De resultaten waren duidelijk. Zowel mannen als vrouwen gaven aan dat zij vooral willen wachten op kortingen in de productcategorie Beeld & Geluid. Daarnaast zijn ook de categorieën Smartphones & Tablets, Computers & Laptops en Huishoudelijke Apparaten heel populair. Aan de andere kant zit de consument duidelijk minder te wachten op aanbiedingen op speelgoed en tuin- en klusartikelen.

Natuurlijk is de respondenten ook gevraagd naar hun verwachtingen over de hoogte van de kortingen. Het mag niet als een verrassing komen dat de consument een hoge korting wil: 85% geeft aan een korting van minstens 20% te verwachten, terwijl 20% zelfs 50% of meer van de aankoopprijs af wil zien gaan.

Hoeveel korting verwacht je tijdens Black Friday?

Aanbod strookt niet met verwachtingen

Naast het onderzoek naar wat de consument verwacht van Black Friday, heeft Kieskeurig ook gekeken naar de kortingen die (web)winkels het afgelopen jaar rondom deze dag hebben aangeboden. Zij deden dit aan de hand van drie producten (televisies, smartphones en gameconsoles) en de algemene conclusie luidde dat er niet werd voldaan aan de verwachtingen van de consument. Zo kreeg 80% van de televisies een korting van 0% tot 20% terwijl 90% van de ondervraagden die aangaven dat zij wilde wachten op Black Friday-aanbiedingen een korting van minstens 20% verwachtte binnen deze productcategorie.

Tips voor (web)winkeliers

Black Friday is op dit moment misschien nog niet zo groot en bekend onder consumenten, maar de populariteit groeit heel sterk. In haar onderzoek geeft Kieskeurig (web)winkeliers daarom een aantal tips om goed in te spelen op Black Friday, om zo een goede strategie neer te zetten en de conversie rondom deze shopfeestdag significant te verhogen:

  • Begin op tijd met het communiceren van de Black Friday-acties. Door de relatief grote onbekendheid van het shoppingevent is het belangrijk dat je er genoeg aandacht aan besteedt in je communicatie. Zo creëer je awareness voor het event en je webshop.
  • Zorg dat sommige aanbiedingen al vóór Black Friday in zijn gegaan. Onderzoek laat zien dat in het begin van de week van Black Friday de online traffic en het oriëntatiegedrag al stijgen.
  • Kies het juiste lanceermoment voor je aanbiedingen. 0.00, 06.00, 15.00 en 21.00 uur scoren tijdens Black Friday bovengemiddeld goed, omdat op deze momenten de meeste consumenten Black Friday-aanbiedingen aan het vergelijken zijn.
  • Geef kortingen van minstens 20%.
  • Maak een Top 3 van beste aanbiedingen binnen een productcategorie. Hierdoor speel je in op de omvang van de consideration set van consumenten die Black Friday-aanbiedingen vergelijken.
  • Zorg voor aanbiedingen in iedere productcategorie. Kieskeurig zag tijdens Black Friday in elke productgroep een boost in traffic en oriëntatiegedrag.
  • Wees eerlijk over de kortingen die je geeft. Consumenten vergelijken aanbiedingen en producten tijdens Black Friday meer dan gemiddeld. Vergelijkingssites als Kieskeurig worden daarom voor bepaalde productgroepen, zoals TV (537%) en Smartphone (288%) meer bezocht dan op een gemiddelde vrijdag.

Klik hier om het volledige onderzoeksrapport van Kieskeurig in te zien.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp