6 tips voor de retail om de (online) omzet te verhogen

Gepubliceerd op: 28 september 2018
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Geschreven door
Conversie - tabellen met pen op tablet 800 X 400

Als retailer ben je altijd op zoek naar manieren om je omzet te verhogen. Een flinke uitdaging, want de concurrentie is moordend en de consument steeds veeleisender. Business partner RIFF helpt je op weg met zes tips om de omzet van jouw winkel of merk te verhogen.

 

Tip 1: Leer je klant (echt goed) kennen

Waarschijnlijk weet je wel wie je doelgroep is. Maar ken je jouw doelgroep ook echt? Begrijp je wat deze belangrijk vindt?  Weet je hun kenmerken? En ken je hun gedrag? Essentiële informatie om de interesses van potentiële klanten te wekken, ze aan je te binden en tot de uiteindelijke aankoop te verleiden.

Breng daarom in kaart welke bronnen jij hebt om klantdata te achterhalen. Denk hierbij aan:

  • Je CRM-systeem of loyaliteitsprogramma;
  • Je Google Analytics-account (als je een webshop hebt);
  • Gebruikersonderzoeken zoals enquêtes of interviews;
  • Ervaringen van je winkelpersoneel of klantenservice.

Creëer vervolgens een beperkt aantal klantprofielen (persona's) voor de belangrijkste doelgroepen die zijn onderbouwd met data. Zo zet je (marketing)acties veel gerichter in, kun je gefundeerde keuzes maken en is de kans op succes een stuk groter.

Let op: sinds 25 mei is de AVG van kracht. Check daarom goed wat je wel en niet met klantgegevens mag doen. 

Tip 2: Creëer een naadloze omnichannel-beleving

Hoe consistenter de winkelervaring, hoe gemakkelijker je het de klant maakt. Creëer daarom zoveel mogelijk een omnichannel-ervaring waarbij je de uitstraling van je fysieke winkel en webshop op elkaar afstemt.

Daarnaast is het belangrijk dat je tegenstrijdigheden voorkomt en zaken zoals prijsstellingen gelijk trekt. Benut daarnaast ook je verschillende (online) kanalen om het bereik te vergroten en jouw boodschap over te brengen. Denk hierbij ook aan je socialmediakanalen, e-mail en blog. Zo vergroot je door de eenduidige klantbeleving en het grotere bereik de kans op meer omzet.

Tip 3: Introduceer een klantenkaart of spaarprogramma

Wist je dat een goed doordacht loyaliteitsprogramma klanten niet alleen aan je bindt, maar ook de klantwaarde vergroot? Daarnaast is het een uitstekende manier om klantgegevens te verzamelen en je doelgroep beter te leren kennen. En de gekoppelde klantkaarten zorgen ook nog eens dat je vaker in beeld komt, wat goed is voor je naamsbekendheid.

Een van de bekendste vormen van een loyaliteitsprogramma zijn spaarprogramma's en kortingsprogramma's. Denk aan het punten sparen bij de Hunkemöller of de persoonlijke bonusaanbiedingen van de Albert Heijn. Een slimme manier om klanten te binden en vaker naar je winkel of webshop toe te halen. Klinkt misschien moeilijk zo’n loyaliteitsprogramma opzetten, maar dat valt in de praktijk mee. Benieuwd hoe je het goed aanpakt? Lees dan ons blog In 5 stappen naar een succesvol loyaliteitsprogramma.

Tip 4: Creëer extra verkopen met giftcards

Giftcards zijn al decennialang een bekende verschijning in de retail. Al heeft de papieren cadeaubon plaats gemaakt voor een mooi vormgegeven plastic pas. Ook nu nog leveren cadeaukaarten veel op. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van de ontvangers 1,5 tot 1,9 keer de waarde van de kaart uitgeven? En 80% van de giftcard ontvangers nieuwe bezoekers zijn die nog nooit in de winkel zijn geweest? Interessant dus om ook voor jouw organisatie te kijken of een cadeaukaart kansen biedt.

Tip 5: Houd je klant vast met maatwerk mailings

Mailings zijn een van de best converterende (online) kanalen. Interessant dus om te kijken of en hoe je dit voor jouw bedrijf kunt opzetten. Sleutelwoord hier is relevantie. Want mailings met allerlei standaard acties en voornamelijk 'koop dit!' inhoud krijgen we allemaal al genoeg. Bekijk daarom welke content interessant is voor jouw doelgroepen en creëer (gesegmenteerde) mailings. Doe hiervoor weer onderzoek naar je klant om de interesses te achterhalen. En natuurlijk past er prima een commerciële boodschap in een mailing, maar bewaak de balans.

Kijk tot slot ook naar manieren om klanten na aankoop te blijven informeren en inspireren met interessante content. Denk aan tips om een product te gebruiken, tips die hun leven of werk gemakkelijker maken of een mailtje als je weet dat het product waarschijnlijk bijna op is. Online maatwerk waar zowel jij als je klant wat aan hebt en een slimme manier om omzet te verhogen en/ of aan je merk te bouwen.

Tip 6: Denk verder dan de verkoop van je product

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het AIDA-model of een van de aanverwante modellen die de klantreis onderverdelen in verschillende fasen. Toch richten veel bedrijven zich voornamelijk op de Action fase, waarin de klant de aankoop al gaat doen. Helaas heeft een klant die zich nog aan de voorkant van de funnel aan het oriënteren is hier geen boodschap aan. En juist in die Attention en Interest fase zit een grote groep potentiële klanten.

Deze groep naar je winkel of webshop krijgen vraagt echter wel om een andere benadering en dus boodschap. Denk bijvoorbeeld aan iemand die overweegt om een tv te kopen, maar nog helemaal niet weet wat er is en wat hij of zij wil. Met een 'koop nu' boodschap ga je hier de strijd niet winnen. Wel met nuttige content over de nieuwste ontwikkelingen, waar je op moet letten bij de aankoop en vergelijkingsartikelen tussen modellen.

Content dus die de bezoeker door de verschillende fases van de klantreis heen (bege)leidt en een goed gevoel en vertrouwen geeft. Wellicht niet altijd met een directe conversie, maar wel een waardevol contactmoment met jouw bedrijf of merk. Denk dus verder dan de directe verkoop en kijk hoe jij je klanten in de hele klantreis van dienst kunt zijn.

Deel dit nieuwsartikel