Europese e-commercespelers pleiten voor dringend heroverwegen gebruikersdefinitie

Categorie
Gepubliceerd op: 17 maart 2022
Bijgewerkt op: 17 maart 2022
Geschreven door
Europese Vlag

Een groot aantal uiteenlopende Europese e-commercespelers loopt het risico te worden getroffen door regelgeving die gericht is op slechts een handvol wereldwijde systemische poortwachters (DMA) of de bredere categorie van Very Large Online Players (VLOP’s) (DSA). De impact zou de Europese e-commercesector schaden en verzwakken, en dat ten tijde van onstabiele economische omstandigheden en felle concurrentie met spelers uit andere regio's van de wereld. Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org sturen hierover een brief naar de Council’s Competition Working Party.

In de brief staat dat dit risico voor Europese e-commercebedrijven ontstaat omdat de huidige DMA- en DSA-teksten geen accurate weerspiegeling zijn van het bedrijfsmodel voor e-commerce en de manier waarop gebruikers met deze diensten omgaan. Etalageshopping creëert immers geen waarde voor een winkel tot het moment waarop een kijker daadwerkelijk een product in de winkel koopt, en bevat evenmin een risico op schade voor de consument.

Hetzelfde geldt voor online bezoekers van een website of een app. Een gebruiker die op een e-commerceplatform surft, creëert geen waarde, tenzij die gebruiker daadwerkelijk een product of dienst op dat platform koopt, noch loopt hij enig risico op schade die verband houdt met de goederen of diensten die hij bekijkt.

De huidige aanpak, waarbij alle websitebezoekers als ‘zinvolle gebruikers’ worden geteld, is niet geschikt voor e-commercebedrijven. Actieve klanten die transacties doen zijn de relevante basis voor het berekenen van e-commercegebruikers. We vragen om rechtszekerheid dat deze definitie het referentiepunt zal zijn voor de actoren van e-commerce in de DMA en de DSA.

Europese online spelers opereren in sterk concurrerende markten om aanbod, transparantie en kwaliteit te bieden aan consumenten in de EU en daarbuiten. Europa is steeds achtergebleven bij andere regio's in de wereld als het gaat om grote e-commerceleiders. Kleine, middelgrote, maar ook grote tech-spelers moeten in Europa worden gekoesterd.

De Europese e-commercespelers betreuren het dat bedrijven met de huidige aanpak ten onrechte het risico lopen dat hun vermogen om op de Europese markt te concurreren wordt verzwakt.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp