E-commerce onderwerp van gesprek tijdens debat Circulaire Economie

Categorie
Gepubliceerd op: 11 november 2022
Bijgewerkt op: 15 november 2022
Geschreven door
Circulaire Economie 800X400

Afgelopen dinsdag 8 november vroeg Kamerlid Eva van Esch (PvdD) tijdens het Circulaire Economie-debat naar de stand van zaken over het terugdringen van verzendmaterialen van e-commerceverpakkingen. “De sector is al aan de slag met verpakkingen die beter op maat zijn, met minder materiaal en minder uitstoot in de logistiek en met het niet kiezen voor extra verzendverpakking als dat niet nodig is”, antwoordde Staatssecretaris Vivianne Heijnen.

Thuiswinkel.org erkent samen met de staatssecretaris dat er in de sector veel initiatieven zijn en dat daarnaast in Europa aan regelgeving wordt gewerkt. Dat wordt in de vorm van een heel pakket aan het einde van deze maand verwacht.

Commissiedebat circulaire economie

De uitspraken werden gedaan tijdens het Commissiedebat Circulaire Economie, dat plaatsvond op 2 november en vervolgd werd op dinsdag 8 november. Commissieleden bespraken een veelheid aan onderwerpen, zoals het Nationaal Programma Circulaire Economie (NCPE), de financiering van de UPV textiel, hervulbare verpakkingen en de najaarsbrief circulair textiel. Met name het bespreken van het thema verpakkingen bleek relevant voor de e-commersector.

Antwoord op motie Van Esch

Zo was van belang dat Van Esch vroeg naar de stand van zaken van de motie over het terugdringen van verzendmaterialen van e-commerceverpakkingen. Hierover bracht zij eerder een motie uit met de bottom line: “Wacht niet op Europese richtlijnen, maar doe zelf alvast zoveel mogelijk om de grote hoeveelheid onnodige verzendmaterialen terug te dringen en zoveel mogelijk in te zetten op herbruikbare verzendmaterialen”. De staatssecretaris antwoordde dat op beide fronten al wordt gewerkt. Ze verwees naar de nieuwe Europese verpakkingenwetgeving die eind deze maand komt, waar vol ingezet wordt op het terugdringen van loze ruimte in verzendverpakkingen en het stimuleren van herbruikbare verpakkingen. Ook gaf ze aan dat de sector al aan de slag is met:

  • verpakkingen die beter op maat zijn;
  • minder materiaal;
  • minder uitstoot in de logistiek;
  • gerecyclede materialen, zowel in karton als in plastic verpakkingen;
  • het niet kiezen voor extra verzendverpakking als dat niet nodig is.

Aanstippen sectorinitiatief herbruikbare verpakkingen

Aanvullend ging de staatssecretaris kort in op herbruikbare verpakkingen. Ze sprak uit om de Kamer verder te informeren op het moment dat partijen uit de sector in januari samenkomen om een systeem van herbruikbare verpakkingen te verkennen. Thuiswinkel.org gaat inderdaad in januari met de sector in gesprek en informeert de staatssecretaris graag verder over dit onderwerp. Hierover gaan we verder in gesprek met het ministerie.

Andere toezeggingen staatssecretaris in het debat circulaire economie

Verder deed de staatssecretaris een aantal toezeggingen. De eerste toezegging gaat over het Nationale Programma Circulaire Economie (NPCE). Thuiswinkel.org was betrokken bij dit proces. De Kamer ontvangt in januari 2023 het NPCE, en als dat niet lukt laat de staatssecretaris dit schriftelijk weten. De uiterste deadline voor het programma is de tweede week van februari.

Daarnaast komt de staatssecretaris de eerste helft van volgend jaar met verbetervoorstellen voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Hierin zal de staatssecretaris ingaan op de vraag of gemeenten een aparte rol krijgen in die UPV. Ook komt het afwegingskader ten aanzien van Single Use Plastics (SUP) voor de kerst naar de Kamer.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp