De trends van internationale e-commerce

Categorie
Gepubliceerd op: 10 maart 2022
Bijgewerkt op: 11 maart 2022
Succes Op Bestelling
Business Partner

De internationale e-commercewereld heeft zich de afgelopen jaren in rap tempo ontwikkeld. Dat biedt veel kansen om door te groeien. Marlene ten Ham, algemeen directeur Thuiswinkel.org, is geïnterviewd door PostNL. Ze geeft een inzicht in de internationale trends.

Grote markt beschikbaar voor de Nederlandse webwinkels

Veel webwinkels verkopen hun producten via hun eigen website en/of via internationale platformen aan buitenlandse shoppers, maar er is nog steeds een hele grote markt onbenut. Europeanen kopen namelijk steeds meer cross-border, sommigen doen zelfs al niet anders. Opvallend is dat gemiddeld 13% van de bezoekers aan Nederlandse webwinkels komt uit het buitenland. Daarbij komt dat in 2020 online shoppen in Europa alleen al 757 miljard euro had opgeleverd. Er valt dus nog een hoop winst te behalen voor de Nederlandse e-commerce-ondernemer.

De sector over 10 jaar

“Over tien jaar is wet- en regelgeving veel meer geharmoniseerd en gefocust op cross-border ondernemen. De populariteit van platformen en nearshoring, het dichter bij huis produceren, is dan behoorlijk toegenomen. Het productaanbod van Nederlandse webwinkels haakt meer in op de internationale vraag. Ook weten we over tien jaar heel goed waar ons product vandaan komt. De hele keten van producten is voor consumenten transparanter”, geeft Marlene aan.

Investeren in jouw internationale klanten

Het is dus essentieel om jouw webwinkel cross-border te gaan inrichten. Buiten Nederland zijn er enorm veel mogelijkheden, met alleen al in Europa 27 verschillende landen met allemaal eigen regels. Het is echt investeren in de wensen en behoeften van jouw internationale klanten, maar wanneer je hier goed op inspeelt, dan biedt de internationale e-commercewereld ontelbaar veel groeimogelijkheden. Voor de komende jaren is het van belang om de volgende trends goed in de gaten te houden:

De groei van internationale platformen

Internationale platformen versnellen in een ongelofelijk rap tempo. Daarmee wordt online shoppen voor consumenten én voor ondernemers een stuk makkelijker en de wereld een stukje kleiner.

Duurzaamheid staat voorop

Ook voor de internationale klanten zal duurzaamheid een belangrijk onderdeel zijn. Om op een duurzame manier de producten te bezorgen, kun je denken aan minder lucht in de verpakkingen van de pakketten of aan CO2-neutrale warehousing en bezorging. “Consumenten gaan er over tien jaar gewoon van uit dat ieder pakketje duurzaam is verpakt”, zegt Ten Ham.

Dicht bij huis produceren, of terwijl nearshoring

We zien dat e-commerce-ondernemers hun producten en diensten steeds vaker dicht bij huis halen. In verband met leverzekerheid en verduurzaming van de hele keten. De keten korter maken is erg Europa-georiënteerd.

Veiligheid belangrijker dan ooit

Met de gigantische internationale e-commercegroei neemt helaas ook de kans op fraude toe. Het is dus belangrijker dan ooit dat je voldoet aan een veilige webshop. Vertrouwen uitstralen naar je internationale klanten door je aan te sluiten bij het internationale Shopping Secure keurmerk van Thuiswinkel.org. Hiermee weet je zeker dat je voldoet aan geldende wet- en regelgeving in Europese landen.

Download het magazine>

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp