Black Friday verschuift van kortingsdag naar kortingsweek

Categorie
Gepubliceerd op: 17 november 2021
Bijgewerkt op: 17 november 2021
Geschreven door
Feestdagen Black Friday Ballonnen

Nederlanders maken steeds eerder gebruik van de Black Friday aanbiedingen. 40% van de Black Friday-shoppers is (misschien) van plan om de eerste aankopen in de dagen ervoor te doen. Slechts 34% wacht tot Black Friday zelf. Vorig jaar was Black Friday nog de belangrijkste dag, toen was 51% van plan om pas op de koopjesdag zelf te shoppen. De bekendheid van Black Friday blijft onverminderd hoog met 97%. Dit blijkt uit het feestdagenonderzoek dat Ruigrok NetPanel uitvoert in opdracht van Thuiswinkel.org.

“Retailers hebben de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker ingezet op Black Week in plaats van enkel Black Friday om zo de kooppiek te spreiden. De branchecampagne ‘Wees voorbereid – bestel op tijd’ in samenwerking met vervoerders en webwinkels draagt hieraan bij. En vanwege maatregelen rond de corona pandemie zijn consumenten ook steeds meer gewend om ruim van te voren koopjes in te slaan. Dit blijkt ook uit de cijfers: 61% van de consument verwacht dat winkels en webwinkels de hele week aanbiedingen hebben”, vertelt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Favoriete aankopen tijdens Black Friday

Zowel vrouwen als mannen kopen tijdens Black Friday het liefst kleding (54% versus 36%). Naast kleding kopen vrouwen graag make-up, parfum en/of persoonlijke verzorging (39%), speelgoed (27%) en sieraden, tassen en/of horloges (20%). Mannen gaan vooral voor smartphones en/of computer(accessoires) (32%), boeken, spelcomputers en/of games (28%) en sportartikelen (15%).

Traditiegetrouw kopen Nederlanders ook feestdagencadeaus: 44% is van plan om tijden Black Friday cadeaus te kopen voor de december feestdagen. Van deze groep koopt 47% cadeaus voor Sinterklaas en 69% voor kerst. Daarnaast is 58% van de Nederlanders (waarschijnlijk) te verleiden tot feestaankopen als er een goede actie voorbijkomt.

Aankopen uitstellen en vervroegen stabiliseert

Voor meer dan de helft van de consumenten (57%) is Black Friday een reden om aankopen die ze toch al zouden doen, uit te stellen tot deze dag. Voor twee derde is het een reden om aankopen die ze toch al zouden doen naar voren te halen, zodat ze kunnen profiteren van de kortingen van Black Friday. Beide cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar (respectievelijk 58% en 62% in 2020).

Wordt Black Friday 2021 een kaskraker?

Ondanks het wisselende sentiment rondom Black Friday lijkt het erop dat consumenten ook dit jaar meer gaan kopen. Een op de vier Black Friday-shoppers denkt meer geld uit te geven dan vorig jaar, in 2020 was dit een op de vijf. Slechts 8% denkt minder uit te geven ten opzichte van 13% vorig jaar. Tot slot heeft 14% vorig jaar niks gekocht rond Black Friday, maar is dat dit jaar wel van plan om te doen.

Ten Ham: “Vorig jaar was de omzetstijging tijdens Black Week maar liefst 162% ten opzichte van een reguliere week. Maar we zien wel dat we langzaam het plafond bereiken, de groei van de omzetstijging neemt af. In 2018 was de omzetpiek 44% hoger dan het jaar ervoor, in 2019 was dit 27% hoger ten opzichte van 2018 en in 2020 was de omzetpiek nog maar 17% hoger dan een jaar eerder. Daarbij zien we dat steeds meer grote ketens vanuit duurzaamheidsoogpunt besluiten om te stoppen met Black Friday en dat meer Nederlanders willen consuminderen. Of de grote groei afneemt, kunnen we pas na afloop constateren.”

Als eerste het rapport met inzichten over alle feestdagen van 2021 ontvangen? Vul hieronder je gegevens in, dan ontvang je het rapport na afloop van de feestdagen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Jacqueline van der Burg
Jacqueline van der Burg 250x250

Wees voorbereid -

Bestel op tijd

De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar! Op piekdagen gaan er ruim 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat in alle drukte de pakketten toch op tijd aankomen? We helpen je ook dit jaar weer met tips om de piek te spreiden en de consumentencampagne.

Bekijk de tips en campagne

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp