Na 46 jaar gaat de gele acceptgiro met pensioen

Categorie
Gepubliceerd op: 22 november 2021
Bijgewerkt op: 22 november 2021
Geschreven door
Online Betaling 800 X 400 (6)

Vanaf 1 juni 2023 kan er geen gebruik meer gemaakt worden van de acceptgiro als betaalmiddel. Dit maakte Currence, producteigenaar van Acceptgiro, onlangs bekend. Als belangrijkste reden geeft het betalingsverkeerbedrijf op dat steeds minder mensen gebruik maken van de gele papieren betaalstrook, nu online bankieren de standaard is geworden.

De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd en vierde zijn hoogtijdagen rond 1995. Toen werden er zo’n 300 miljoen acceptgiro’s per jaar verwerkt. Volgens Daniel van Delft, CEO Currence, daalt het gebruik van de acceptgiro jaarlijks met 30%. Steeds meer bedrijven en consumenten gebruiken liever andere, makkelijkere betaalmethoden dan deze traditionele betaalwijze. Currence schat dat in 2023 nog maar 2 miljoen papieren acceptgiro’s per post ter verwerking naar banken worden opgestuurd. Omgerekend komt dit neer op slechts één keer in de vier jaar één acceptgiro per huishouden.

Negen van de tien acceptgiro’s verdwijnen in de prullenbak

Van de tien acceptgiro’s die nu nog wel verstuurd worden door bedrijven en instellingen, belanden er meer dan negen in de prullenbak: de ontvanger betaalt facturen en/of donaties liever via mobiel- of internetbankieren. Dit heeft als gevolg dat er ook steeds minder bedrijven acceptgiro’s versturen. In het afgelopen jaar daalde het aantal verzenders van acceptgiro’s van 15.000 naar 7.700.

Volgens Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org, maakte de acceptgiro de opkomst van de e-commerce mede mogelijk: “Het was de eerste vorm van achteraf betalen waardoor winkelen op afstand mede tot stand kwam. Het is een beetje jammer maar wel begrijpelijk dat na al die jaren deze betaalmethode met pensioen gaat."

Toch nog overmaken op papier?

Ondanks dat de acceptgiro over ruim anderhalf verdwijnt, blijft het bij grotere Nederlandse banken wel mogelijk om via papier geld over te maken. Mensen die dus liever op papier betalen dan via een app of website, kunnen hiervoor een special overschrijvingsformulier aanvragen bij hun bank. Die moet dan zelf ingevuld, ondertekend en per post naar de bank gestuurd worden, licht Betaalvereniging Nederland toe.

Deel dit nieuwsartikel