Black Friday: meedoen aan de gekte, of niet?

Categorie
Gepubliceerd op: 26 november 2019
Bijgewerkt op: 7 april 2021
Geschreven door
Feestdagen Black Friday 800 X 400

Miljoenen retailers zijn begonnen met hun Black Friday sales. Met een goede reden: vorig jaar werd er online in Nederland in de week van Black Friday 27% meer uitgegeven dan in een normale week. Uit data van een van de online betaalplatformen van Ingenico, dat zich richt op groeiende bedrijven, blijkt dat Black Friday een echte goudmijn is. Europese retailers hebben in 2018 op Black Friday 90% meer transacties verwerkt dan op een gemiddelde vrijdag, en consumenten hebben 175% meer uitgegeven.

In gesprek met een payment expert

Miljoenen retailers zijn begonnen met hun Black Friday sales. Met een goede reden: vorig jaar werd er online in Nederland in de week van Black Friday 27% meer uitgegeven dan in een normale week. Uit data van een van de online betaalplatformen van Ingenico, dat zich richt op groeiende bedrijven, blijkt dat Black Friday een echte goudmijn is. Europese retailers hebben in 2018 op Black Friday 90% meer transacties verwerkt dan op een gemiddelde vrijdag, en consumenten hebben 175% meer uitgegeven.

Internationaal gezien steeg de verkoop op Black Friday in 2018 met 73% ten opzichte van 2017. Dit cijfer zal naar verwachting dit jaar nog hoger zijn, omdat consumenten ook buiten hun thuismarkt zoeken naar unieke cadeaus voor de feestdagen.

Genoeg kansen dus om zelf te groeien, maar hoe kun je deze optimaal benutten? We zijn in gesprek gegaan met Ray Bak, Sales Director UK, België en Nederland bij Ingenico, om inzichtelijk te maken hoe mkb'ers optimaal van deze jaarlijkse piekperiode kunnen profiteren.

Shop je zelf op Black Friday? En zo ja, wat is tot nu toe de beste aankoop?

 “Ik koop van alles en nog wat, maar mijn PlayStation, Sonos-speakers, nieuwe fiets en tv schieten me meteen te binnen.”

Op welke trends moeten retailers letten tijdens Black Friday 2019?

 “Black Friday wint ook in Nederland elk jaar aan populariteit. Zo nam vorig jaar de online verkoop met 27% toe en dit geeft 70% van de Nederlandse consumenten aan te willen profiteren van Black Friday-kortingen. Black Friday is in de regio vooral succesvol als het gaat om de verkoop van elektronica, gevolgd door kleding en accessoires. Op dit moment shoppen consumenten in Nerderland en België vooral voor Sinterklaas en Kerstmis en in de UK natuurlijk vooral voor kerst.

“We zien dat in Nederland en België de markt voor Black Friday behoorlijk groeit. Daarnaast kocht een kwart van de consumenten (26% in Nederland en 23% in België) vorig jaar tijdens de Black Friday-sales vooral bij mkb’ers. Al met al zijn er dus genoeg kansen, en niet alleen voor de grote ketens.”

Welk advies heb je voor kleinere retailers die op Black Friday willen concurreren met e-commercegiganten?

 “Zorg ervoor dat je website SEO-vriendelijk is. Dat is de enige manier om met de giganten te concurreren als je een klein budget hebt. En gebruik social media als budgetmarketingtool; wie actief is op social media, verhoogt zijn rangschikking op Google en verbetert zijn relatie met de klant.”

“Ook service is essentieel als onderscheidende factor ten opzichte van grote webshops. Zorg voor een vriendelijke service, goede leveringstijden, lage verzendkosten en persoonlijke aandacht zodat klanten zich gewaardeerd voelen.”

Vind je het voor kleinere retailers de moeite waard om deel te nemen aan Black Friday of denk je dat er betere manieren zijn om de omzet te vergroten en meer klanten binnen te halen?

“Natuurlijk moet je er niet voor terugschrikken om de strijd met de grote winkels aan te gaan. Profiteer van de marketingpower die deze grote retailers op Black Friday genereren. Richt je focus op slimme SEO, gebruik de juiste social media en dan kan het zeker een succes worden. Promotie van jezelf tijdens peak sales staat of valt met positieve beoordelingen die je het hele jaar voor je goede werk krijgt. Houd daar dus ook rekening mee!”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp