B2B Marketing Trendrapport 2020: verbinding zoeken met de online klant

Categorie
Gepubliceerd op: 1 september 2020
Bijgewerkt op: 1 augustus 2022
Geschreven door
B2b Marketing Trendrapport

Het rapport geeft inzicht in de uitdagingen, speerpunten en belangrijkste activiteiten van b2b-marketeers in Nederland. 205 marketeers vulden een vragenlijst in en vier marketingexperts gaven hun visie op de bijzondere ontwikkelingen in 2020. Zet je alle uitspraken op een rij, dan is de b2b-marketeer dit jaar vooral op zoek naar een zinvolle en authentieke online verbinding met klanten en prospects.

In deze vijfde editie reageren Marieke Heesakkers (Berkvens Deursystemen & Limburgia Utiliteitsdeuren), Joost Belt (De Heus Animal Nutrition), Mark Appel (CM.com) en Yasmin de Brouwer-Nuijten (Van Oers Accountancy & Advies) op de uitkomsten van het kwantitatieve onderzoek. Zowel de respondenten als de experts deden uitspraken over hun belangrijkste uitdagingen en KPI’s, het kennisniveau in de b2b-sector, de inrichting van de buyer’s en customer journey en de inzet van marketing automation software.

De uitdaging voor 2020: online verbinding met klant

Begin 2020 kregen we allemaal te maken met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Voor de b2b-marketeer werden de traditionele klantevents, beurzen, congressen en face-to-face-salesgesprekken nagenoeg allemaal gecanceld. De focus verschoof hierdoor vrij abrupt naar een bijna volledige online klantbeleving. Het ontwikkelen van kwalitatieve content was nog nooit zo belangrijk. Webinars schoten massaal uit de grond en nieuwsbrieven werden vaker verstuurd dan ooit. In het B2B Marketing Trendrapport staan zes handige learnings beschreven om als b2b-marketeer op een zinvolle manier de marketingactiviteiten in te richten.

Meer belangrijke bevindingen

Naast dat er duidelijk naar voren komt dat b2b-marketeers zich dit jaar focussen op het zoeken – en vinden – van online verbinding met klanten en prospects, heeft het onderzoek uiteraard meer belangrijke conclusies. Zo wordt de rol van marketing binnen de buyer’s journey steeds belangrijker. Daarnaast is voor 53% van de respondenten het genereren van MQL’s de belangrijkste KPI. Opvallend is dat het eigen netwerk voor de beste leads in de b2b-sector zorgt. 54% van de respondenten investeert in e-mailmarketing of marketing automation om de customer journey te verbeteren, terwijl slechts 38% van de b2b-organisaties marketing automation daadwerkelijk heeft geïmplementeerd.

Meer informatie?

Ben je benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Download dan gratis het B2B Marketing Trendrapport 2020.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp