Aantal webwinkels in Nederland groeit fors door corona

Categorie
Gepubliceerd op: 8 mei 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Geschreven door
Webwinkel Starten Drie Kleine Dozen Op Een Laptop 800X400

Het CBS verwacht dat het aantal webwinkels in Nederland in het tweede kwartaal van 2020 met bijna 3.000 shops zal toenemen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Daarmee komt het totaal aantal webwinkels uit op 51.600 webwinkels. Het gros van de webwinkels verkoopt fashion (12.575) of non-foodartikelen (10.980). Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels, zag het aantal aanvragen voor het keurmerk Thuiswinkel Waarborg sinds het uitbreken van het coronavirus meer dan verdubbelen.

Fysieke retailers die afgelopen maanden hun deuren (gedeeltelijk) moesten sluiten, maken steeds vaker de keuze om hun assortiment ook online aan te bieden. “We merken dat er steeds meer omnichannel organisaties bijkomen. De winkels in de winkelstraat hadden het moeilijk door het sluiten van hun deuren en het wegblijven van hun klanten. Zij ontdekken, misschien noodgedwongen, steeds meer de voordelen van het online verkopen. Ze willen hun klanten kunnen blijven bedienen en dat doen ze met hun nieuwe webshop. Maar ook veel andere ondernemers zien door deze crisis een kans om online producten en diensten aan te gaan bieden”, verklaart Wijnand Jongen. “De groei van 3.000 nieuwe webwinkels zit hem met name in het aantal webwinkels dat huis- en tuinartikelen (+9%) verkoopt en de webwinkels met een algemeen assortiment (+14%)”, aldus Wijnand Jongen.

Bron: CBS.nl

Forse toename bij Thuiswinkel Waarborg

Thuiswinkel.org ziet ook een forse toename in het aantal webwinkels dat het Thuiswinkel Waarborg aanvraagt. Jongen: “Het aantal aanvragen voor het lidmaatschap is sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan verdubbeld. Naast startende webwinkels zijn het met name middelgrote webwinkels die het lidmaatschap aanvragen. Waar startende webwinkels graag het vertrouwen willen winnen van consumenten via het keurmerk Thuiswinkel Waarborg, zijn middelgrote winkels, winkelketens, dienstenleveranciers en producenten die direct aan consumenten verkopen juist op zoek naar kennis en kunde om sneller te werken aan de digitale transformatie van hun bedrijven. Je ziet dat bedrijven nu meer dan ooit inzetten op digitale transformatie en organisatie van hun bedrijven, om de groeiende groep klanten die meer dan ooit online kijkt en koopt te kunnen volgen.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp