26 november 2018

Black Friday-weekend zorgt voor 27% groei in online bestedingen

Label met Flack Friday, daarnaast logo Thuiswinkel.org

In het weekend van Black Friday en Cyber Monday hebben veel Nederlandse webshops flink uitgepakt met allerlei aanbiedingen. De Nederlandse consument heeft hier net als voorgaande jaren van geprofiteerd. Er is afgelopen week namelijk zo’n 27% meer online uitgegeven dan in een reguliere week in 2018. Dit blijkt uit een feestdagenonderzoek dat Thuiswinkel onder haar leden heeft uitgevoerd.

In de aanloop naar Black Friday gaven we in een artikel op onze website al aan dat Black Friday in Nederland eigenlijk nog niet zo bekend is onder consumenten als wordt aangenomen. Uit onderzoek van Kieskeurig.nl blijkt 43% van de respondenten niet precies weet wat het koopjesfestijn precies inhoudt. Toch zagen de Nederlandse webshops ook dit jaar hun omzet flink stijgen tijdens het Black Friday-weekend en de week hiervoor; ten opzichte van een reguliere week in 2018 steeg de online omzet met 27% naar een bedrag van € 309,2 miljoen.*

“Het Black Friday-weekend is here to stay”, aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. “Van oudsher is Black Friday een koopfeest bij fysieke retailers, terwijl Cyber Monday in het leven is geroepen voor webwinkeliers. In Nederland is er van deze scheiding niets meer te merken en is het hele weekend, en vaak zelfs de week voorafgaand aan deze dagen, een algemeen retailfeest. De aanbiedingen die hier on- en offline worden geboden, zijn misschien nog niet zo verpletterend als in de Verenigde Staten, waar gemiddeld vaak kortingen van meer dan 40% worden gegeven, maar aantrekkelijk genoeg om veel consumenten over de streep te trekken.”

Populaire artikelen

Black Friday en Cyber Monday staan vooral bekend om de hoge korting op producten uit de elektronica-hoek. In Nederland is dit ook het geval en zijn er weer veel televisies, spelcomputers en huishoudelijke apparatuur over de digitale toonbank gegaan. Daarnaast zien we dat consumenten hun slag slaan op het gebied van kleding en accessoires en dat er al veelvuldig wordt geshopt voor zowel Sinterklaas- als kerstcadeaus.

Sinterklaas- en kerstcijfers 2017

Sinterklaas met pakjes Benieuwd naar de extra groei in online omzet tijdens de feestdagen van vorig jaar? Bekijk dan de resultaten van ons onderzoek rondom Sinterklaas en die van ons onderzoek rond Kerstmis van vorig jaar.

* Door een aanpassing in de cijfers van GfK hebben we de reguliere weekomzet tijdens de eerste negen maanden van 2018 iets naar beneden moeten bijstellen. Hierdoor is de weekomzet voorafgaand aan het Black Friday-weekend ook veranderd ten opzichte van het cijfer dat eerder is vermeld.