4 september 2017

Nieuwe vrijstellingsregeling rijbewijs elektrische bestelauto

Elektrisch bestelbusje

De Europese Commissie heeft een verzoek om bepaalde elektrische voertuigen van 3500 kg en zwaarder ook met een B-rijbewijs te laten besturen goedgekeurd. Op dit moment is hier nog wel een extra rijbewijs voor nodig. Thuiswinkel.org is als medeondertekenaar van dit verzoek blij met de beslissing dat in de loop van 2018 een B-rijbewijs volstaat voor deze voertuigen.

Aan de nieuwe regeling zitten nog wel een aantal voorwaarden, want het besluit mag geen impact hebben op de verkeersveiligheid. Daarom geldt er binnen deze vrijstellingsregeling een maximumgewicht van 4250 kg voor de betreffende elektrische voertuigen. Daarnaast is de ontheffing alleen geldig in Nederland en moet de bestuurder van het voertuig een speciale opleiding van minstens vijf uur volgen voordat hij een elektrisch voertuig van meer dan 3500 kg mag besturen.

Goed nieuws voor e-commercebranche

Samen met verschillende andere bedrijven en organisaties heeft Thuiswinkel.org een lobby gevoerd voor deze vrijstellingsregeling. De belangenvereniging is dan ook bijzonder blij met het besluit van de Europese Commissie. Op deze manier wordt het voor e-commercepartijen een stuk eenvoudiger om hun bestellingen op een verantwoorde manier bij de klanten te bezorgen.

Onder de nieuwe regeling hoeven zij volgend jaar geen nieuw personeel met een extra rijbewijs meer aan te nemen of de aanwezige werknemers extra op te leiden om zwaardere elektrische bestelbusjes (tot 4250 kg) te laten besturen. Dit vergemakkelijkt het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen voor het bezorgen van pakketten, zodat ook op het gebied van duurzaamheid nieuwe stappen gezet kunnen worden.

Meer weten over logistiek en duurzaamheid?

Foto Margreeth PapeWil je meer informatie over de nieuwe vrijstellingsregeling of andere onderwerpen op het gebied van logistiek en duurzaamheid, neem dan contact op met Margreeth Pape (), adviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org ().