28 augustus 2017

Proef: Pakketbezorger neemt oude apparaten mee in heel Dordrecht

PostNL bus met bezorgers

Vanaf vandaag kunnen inwoners in heel Dordrecht oude, kleine elektrische apparaten meegeven aan de pakketbezorger van PostNL. Hiermee wordt het duurzame initiatief Weeelectric verder uitgebreid en worden steeds meer elektrische apparaten hergebruikt of gerecycled. Weeelectric is gestart door producentenorganisatie Weee Nederland, in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org. De gemeente Dordrecht en HVC zijn belangrijke partners voor deze primeur: Dordrecht is nu de eerste gemeente in Nederland waar ieder huishouden oude apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, aan de pakketbezorger kan meegeven.

Jaarlijks verdwijnen honderdduizenden elektrische apparaten bij het afval of belanden ze op zolder of in de kast. Vaak kunnen apparaten nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Met Weeelectric neemt de pakketbezorger van PostNL bij het overhandigen van een pakket meteen oude kleine elektrische apparaten mee. De apparaten hoeven niet verpakt te worden, maar moeten wel makkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn door de pakketbezorger. De proef loopt tot eind 2017. Daarna wordt gekeken of de proef ook landelijk wordt uitgebreid.

Effectieve inzameling en recycling

Mede-initiatiefnemers Thuiswinkel.org en PostNL zijn blij dat Weeelectric verder wordt uitgebreid. “Door de sterke groei van de online retailmarkt worden er al regelmatig pakketten bezorgd bij de consumenten thuis. Door afgedankte elektrische producten mee terug te geven, kunnen deze op een eenvoudige en goede manier worden gerecycled. Daarmee zetten we als online-retailsector een eerste stap richting een circulaire economie en nemen we onze verantwoordelijkheid”, aldus Margreeth Pape, beleidsadviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org. Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek PostNL: “Door het fijnmazige netwerk van PostNL komen wij elke dag in elke straat in Nederland. Voor het inzamelen hoeven geen extra kilometers gereden te worden en dus recyclen we op een effectieve manier. Wij zijn daarom blij met de uitbreiding van dit duurzame initiatief."

Weeelectric startte in maart 2017. Eerder konden consumenten al in delen van de steden Dordrecht, Amsterdam en Groningen kleine elektrische apparaten afgeven. Dankzij Weeelectric wordt het recyclen van kleine elektrische en elektronische apparaten makkelijker gemaakt. Weeelectric zorgt ervoor dat de ingezamelde elektrische apparaten worden gesorteerd. Dit wordt gedaan door mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En dat is goed voor de werkgelegenheid. Daarnaast krijgen sommige apparaten een tweede leven bijvoorbeeld via de kringloopwinkel. Apparaten die stuk zijn worden gerecycled.

Meer informatie is te vinden op www.weeelectric.nl.

Meer weten over logistiek en duurzaamheid?

Foto Margreeth PapeVoor vragen rondom logistiek en duurzaamheid kun je contact opnemen met Margreeth Pape, adviseur duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, via .