woensdag 26 maart 2014

Structureel misbruik Thuiswinkel Waarborg door malafide partij

Sinds oktober 2013 maakt een malafide partij structureel misbruik van het Thuiswinkel Waarborg logo en certificaat.

In een hoog tempo start deze partij nieuwe webwinkels op, met als doel de consument op te lichten. Populaire producten worden aangeboden tegen verdacht lage prijzen en het bedrag moet per vooruitbetaling worden voldaan. Het bestelde product wordt vervolgens nooit geleverd.

Uiteraard zijn deze webwinkels géén lid van Thuiswinkel.org en mogen zij het logo en certificaat niet gebruiken. Zodra 'ontmaskerd', start de malafide partij echter opnieuw een webshop onder een andere naam, maar wederom met ongeoorloofd gebruik van het Thuiswinkel Waarborg.

Wat doet Thuiswinkel.org?

Thuiswinkel.org zit uiteraard bovenop deze malafide praktijken en probeert ervoor te zorgen dat het logo en certificaat, of desnoods de complete webwinkel, zo snel mogelijk offline wordt gehaald.

Het juridische team van Thuiswinkel.org werkt hiervoor samen met Opgelet op Internet, Opgelicht.nl en Politie.nl. Verder controleren de leden van Thuiswinkel.org elkaar en ook consumenten zijn erg oplettend tegenwoordig.

Wanneer een malafide webwinkel is ontdekt, publiceren wij hier op onze website en via Twitter een waarschuwing over.

Bekijk de actuele waarschuwingen

Hoe kunt u malafide webwinkels herkennen?

U kunt op twee manieren eenvoudig controleren of een webwinkel werkelijk is aangesloten bij Thuiswinkel.org.

  1. Zoek de webwinkel op in onze ledenlijst.
  2. Klik op het Thuiswinkel Waarborg-logo dat op de webwinkel wordt getoond. Dit logo moet leiden naar de officiële Thuiswinkel Waarborg certificaatpagina. 

Let op: ook de certificaatpagina's worden door deze malafide partij nagemaakt. Een officiële certificaatpagina is te herkennen aan de url, oftewel het webadres dat in uw browservenster verschijnt.

  • Het webadres moet beginnen met 'https://www.thuiswinkel.org'. 
  • Er moet een slotje worden getoond met de naam 'Thuiswinkel.org'. 

Hieronder staan twee voorbeelden van adressen. Het eerste voorbeeld is het adres van een nagemaakt certificaat. Het tweede voorbeeld is van een geldig certificaat.

 Voorbeeld van een echte en nagemaakte certificaat-url

 

Wat te doen bij misbruik van het Thuiswinkel Waarborg

U kunt ons helpen door zelf alert te zijn op mogelijke misbruikers. Heeft u een webwinkel gezien met het Thuiswinkel Waarborg logo en/of certificaat, en staat de webwinkel niet in de ledenlijst vermeld, dan gebruikt de webwinkel het Thuiswinkel Waarborg onterecht.

Laat het ons weten via deze link.