‘Webwinkels moeten minder verpakkingsmateriaal gebruiken’

Gepubliceerd op: 4 februari 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Verpakken Drie Stapels Dozen En Vervoerder Op De Achtergrond 800X400

Veel consumenten zullen het herkennen: een overvolle papierbak door de dozen van producten die ze besteld hebben. Maar liefst 70% van de consumenten vindt het zeer belangrijk dat webwinkels hun producten met minder verpakkingsmateriaal versturen. 58% ergert zich aan lucht in verpakkingen. Dit blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor voor de e-commerce van Thuiswinkel.org, uitgevoerd door Stakeholderwatch.

Naar schatting[1] ligt de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die de e-commercesector in een jaar op de markt brengt rond de 155 kiloton. Hoewel dit slechts 3% is van het totale verpakkingsgewicht dat op de markt wordt gebracht, doen webwinkels een heleboel om zich in te zetten voor duurzame verpakkingen. Zo investeren de meeste grote webwinkels in verpakkingsmachines die de doosjes precies op maat snijden. Ook kleinere webwinkels kijken steeds vaker of hun assortiment aan dozen goed aansluit bij het assortiment, zodat producten niet in te grote dozen worden verzonden. Soms wordt de omverpakking helemaal weggelaten.

In het Brancheverduurzamingsplan Verpakken heeft de e-commercesector zich tot doel gesteld om de hoeveelheid lucht in pakketjes met 10% te verminderen tussen 2019 en 2022. Dit jaar zal Thuiswinkel.org een monitor uitvoeren om te zien wat de stand van zaken is.

Meer weten?

Wil jij aan de slag met een duurzamere verpakking? Download dan de Handleiding Duurzaam Verpakken.

[1] Schatting KiDV en Thuiswinkel.org op basis van gegevens Afvalfonds Verpakken 2019

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp