Vincent Romviel tijdens Shopping Today: Juridische ontwikkelingen in e-commerce
Bijgewerkt op: 4 november 2024
Tijdens Shopping Today 2024 gaf Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, een presentatie over recente juridische ontwikkelingen binnen e-commerce. Hij lichtte daarbij belangrijke wetgevingsveranderingen en aandachtspunten toe voor retailers, die onder andere te maken hebben met de Autoriteit Consument & Markt (ACM), prijsvergelijkingen en consumentenbescherming. Hier zijn enkele belangrijke inzichten vanuit de presentatie.
Misleidende kortingen: wees transparant
De ACM heeft de laatste tijd streng toegezien op prijskortingen en boetes uitgedeeld aan webwinkels die misleidende ‘van-voor’ prijzen hanteerden. De wetgeving bepaalt dat de doorgestreepte prijs (de ‘van-prijs’) de laagste prijs moet zijn van de afgelopen 30 dagen. Zo wordt voorkomen dat winkels eerst hun prijzen verhogen om daarna met een ‘korting’ te stunten.
"Voor retailers betekent dit dat je transparant moet zijn in je prijsstrategie. Zorg ervoor dat jouw prijzen altijd eerlijk en helder zijn, zodat je klant weet wat hij kan verwachten", aldus Vincent.
Welke kortingen mogen wel?
Het is niet altijd verplicht om een kortingspercentage van de laagste prijs in 30 dagen te laten zien. Bijvoorbeeld:
- Adviesprijzen mogen als referentie dienen, mits deze authentiek zijn en recentelijk zijn gebruikt.
- Algemene kortingscodes of acties als “1+1 gratis” vallen buiten deze specifieke regel.
Let wel op dat adviesprijzen in landen als België strikter worden gecontroleerd dan in Nederland. Hier moeten de adviesprijzen namelijk door de retailer zelf zijn gevoerd om ze te mogen gebruiken.
Europese harmonisatie: belangrijk voor groei
Verschillen in regelgeving tussen landen kunnen het lastig maken om internationaal te opereren. Thuiswinkel.org pleit daarom voor eenduidige regelgeving binnen de EU. De nieuwe Europese productveiligheidsrichtlijn gaat bijvoorbeeld eisen dat de naam van de fabrikant of importeur bij producten wordt vermeld, samen met veiligheidswaarschuwingen. Dit geldt straks voor een breed scala aan producten.
Het doel? Transparantie en veiligheid vergroten, en consumenten beter beschermen, zonder dat je als retailer verzandt in complexe regels.
De impact van de nieuwe bestelknop-regelgeving
Wist je dat de tekst op jouw bestelknop juridisch bepalend is? De Hoge Raad heeft besloten dat termen zoals “bestellen” onvoldoende duidelijk zijn om een betalingsverplichting aan te geven. Vincent geeft tijdens zijn presentatie daarom de tip om expliciete woorden zoals “afrekenen” of “betalen” te gebruiken om het risico op geschillen te verkleinen. Dit is niet alleen belangrijk om aan de wet te voldoen, maar ook om je klant duidelijkheid te geven.
Komende wetgeving: wees voorbereid
De toekomst brengt nog meer regels laat Vincent weten. Zo zal de wet digitale toegankelijkheid vanaf 2025 eisen dat websites toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit betekent bijvoorbeeld dat je website door te navigeren moet zijn met een toetsenbord of spraaksoftware. Een investering die niet alleen noodzakelijk is, maar ook je klantenkring en bereik vergroot.
Daarnaast staat ‘dark patterns’ op de radar. Dark patterns zijn misleidende technieken die consumenten onbewust richting een aankoop sturen. De Europese Commissie heeft 21 aanbevelingen gepubliceerd om dit te reguleren. Transparantie en klantgerichtheid zullen hierdoor nog belangrijker worden. Vincent geeft aan dat er nog veel meer op ons pad komt.
Als lid van Thuiswinkel.org heb je recht op gratis juridisch advies van een van onze juristen. Heb jij hier behoefte aan? Neem dan snel en eenvoudig contact op via juridisch@thuiswinkel.org.
Bekijk de presentatie
Wil je na het lezen van dit artikel nog een keer de presentatie van Vincent bekijken? Download de presentatie
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
ChatGPT in de rechtszaal en rechtspraktijk: wat is verantwoord gebruik van een taalmodel?
Gepubliceerd op 29 november 2024KennisartikelIn dit blog deelt onze partner ICTrecht haar best practices voor het verantwoord gebruik van ChatGPT en vergelijkbare modellen binnen de juridische en wetenschappelijke praktijk.
-
Nederlandse webshops lopen 4,2 miljard omzet mis door gebrekkige digitale toegankelijkheid
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieUit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse webwinkels naar schatting € 4,2 miljard aan omzet mislopen doordat hun websites niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Lees hier meer over de resultaten.
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.
-
Hekwerkdirect: “Het Thuiswinkel Waarborg werkt conversieverhogend”
Gepubliceerd op 18 november 2024KennisartikelWe spraken Michel Dumoulin van Hekwerkdirect over de positieve conversieresultaten van de recente A/B-test die zij hebben uitgevoerd met het Thuiswinkel Waarborg.