Verzendverpakkingen voor webshops: trends en ontwikkelingen

Gepubliceerd op: 20 oktober 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Verpakken Doos Wordt Dichtgeplakt Met Taperoller 800X400

Ook dit jaar nam het aantal online aankopen weer toe en steeds meer bedrijven laten verzenddozen op maat maken. Anne Hendricksen, account manager bij Thuiswinkel.org-business partner Bangma Verpakking, draait alweer een paar jaar mee in de verpakkingswereld en deelt haar visie op de belangrijkste ontwikkelingen.

Minder lucht verzenden met verpakkingen op maat

“Het besef dat je met een slimme verpakking enorme besparingen kunt realiseren, is bij steeds meer bedrijven aanwezig. Bedrijven zoeken actief naar mogelijkheden om zo min mogelijk lucht te verzenden door verpakkingen op maat te laten maken. Bij grote hoeveelheden levert dit al snel veel op. Een kleinere verpakking betekent minder ruimte op de pallet, meer dozen in de vrachtwagen en uiteindelijk minder ritten.”

Verpakking inzetten als marketingtool

“Met name binnen het segment e-commerce kiezen steeds meer bedrijven voor een bedrukking. Aangezien het openen van het pakketje een van de weinige fysieke contactmomenten met de eindgebruiker vormt, is dit ideaal voor merkbeleving. Daarnaast kiezen bedrijven vaker voor creatieve verpakkingen en stimuleren ze consumenten het karton te hergebruiken, bijvoorbeeld met een retourstrip. Hierbij kun je ook denken aan knutselverpakkingen voor kinderen.”

Toenemende focus op het voorkomen van diefstal

“Een prachtige verzendverpakking valt helaas niet alleen de consument op, maar ook anderen met minder goede bedoelingen. Hierdoor wordt er steeds vaker gekozen voor een bedrukking van de binnenkant van de doos. Op deze manier kun je een stukje merkbeleving creëren, terwijl anderen niet zien wat er in de verpakking zit. Een bedrukking aan de binnenkant van de klep wordt daarmee steeds populairder. Ook maakt een envelopsluiting het lastiger om de doos binnen te komen.”

Meer verpakkingen van milieubewuste materialen

“Een trend waar we echt niet meer omheen kunnen, is de toegenomen vraag van de consument naar verpakkingen van milieubewuste materialen. Steeds meer klanten kiezen voor graskarton, maar ook bij de keuze voor opvulmateriaal zijn duurzame opties populair. Daarnaast kun je door te kiezen voor gerecycled plastic milieuvriendelijker verpakken.”

Optimaliseren van het inpakproces

“Als je steeds meer online verkoopt, neemt het belang van een optimaal inpakproces al snel toe. Hierdoor kiezen veel webwinkels voor een autolockdoos. Deze verpakking kun je ongeveer drie keer sneller in elkaar zetten in vergelijking met een standaard kartonnen verpakking.”

Focus op gebruiksgemak voor de consument

“Veel webshops kiezen voor een doos met afscheurperforatie en retoursluiting. Hiermee maken ze de beleving voor de eindgebruiker zo prettig mogelijk. Door de afscheurperforatie is de doos namelijk eenvoudig te openen, terwijl het terugsturen van artikelen door de retoursluiting ook een minimale inspanning betekent.” 

Machinaal verpakken

“De laatste trend die ik zie, is dat steeds meer klanten kiezen voor machinaal verpakken. De stap om dit te doen wordt steeds laagdrempeliger, omdat de volumes voor e-commerceverpakkingen significant toenemen. Deze machines maken het in sommige gevallen zelfs mogelijk om verpakkingen in hoogte te variëren. Hierdoor kun je de verpakking beter aanpassen aan het product en verzend je minder lucht.”

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp