Thuiswinkel Talk: “Retouren horen bij e-commerce, maar kunnen worden gereduceerd”

Retouren 800 X 400 (1)

In de tweede aflevering van Thuiswinkel Talk, de podcast voor en over de Nederlandse e-commercebranche, werd dieper ingegaan op het onderwerp retouren, een hot topic onder webwinkeliers. Host Richard van Welie ontving Margreeth Pape (beleidsadviseur logistiek) en Roland van Kortenhof (manager operations en voorzitter van de ShoppingTomorrow-expertgroep Get Rid of Returns) en samen gingen zij het gesprek aan over dit actuele onderwerp.

Gepubliceerd op: 28 oktober 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021

Richard begon het gesprek direct met de vraag of retouren niet gewoon bij e-commerce horen. Waar je in de fysieke winkel een aantal kledingstukken van de rekken pakt om in een pashokje te passen en de minder geschikte artikelen teruggeeft, is het pashokje bij e-commerce verschoven naar je eigen huis. En de artikelen die je niet wilt, stuur je dan terug. Margreeth beaamde dit; zonder retouren geen e-commerce, want consumenten zullen minder vertrouwen hebben in de e-commercebranche op het moment dat ze niets retour mogen sturen.

Thuiswinkel Talk, afl. 2: Retouren

25 oktober 2019

In deze aflevering bespreken Richard van Welie (contentmanager), Margreeth Pape (beleidsadviseur logistiek) en Roland van Kortenhof (manager operations en voorzitter van de ShoppingTomorrow-expertgroep Get Rid of Returns) de laatste ontwikkelingen op het gebied van retouren. Horen deze niet gewoon bij e-commerce, zijn ze wel echt zo schadelijk voor het milieu en hoe kunnen webwinkeliers ze terugdringen? Op deze en andere vragen krijg je in deze aflevering van Thuiswinkel Talk antwoord.

Beluister Thuiswinkel Talk 2Beluister via Spotify

Experts aan het woord

Margreeth Pape

 Margreeth Pape
 Beleidsadviseur logistiek
 margreethpape@thuiswinkel.org

 

Roland van Kortenhof

 Roland van Kortenhof
 Manager operations
 rolandvankortenhof@thuiswinkel.org

Presentator

Richard van Welie

 Richard van Welie
 Contentmanager
 richardvanwelie@thuiswinkel.org

 

Toch zijn de retouren vooral binnen de fashionbranche nog veel te hoog, stellen de beide gasten. En dat zorgt vooral voor extra kosten voor webwinkeliers, aangezien de teruggestuurde producten weer gesorteerd moeten worden en een waardevermindering (kunnen) hebben ondergaan. Dit komt overigens gedeeltelijk door de webshops zelf, aangezien zij het de consumenten heel makkelijk maken om spullen terug te sturen, bijvoorbeeld door dit gratis aan te bieden of alles weer aan te nemen, ongeacht de staat van het product. Maar volgens Roland is hier ook haast geen ontkomen aan, aangezien het aanbieden van eenvoudig retourproces een belangrijke voorwaarde van consumenten is bij het uitkiezen van een webwinkel.

Tips voor webwinkeliers

Webshops kunnen verschillende acties ondernemen om hun retourpercentage te verlagen. Dit blijkt uit het onderzoek dat de expertgroep Get Rid of Returns van onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow dit jaar doet en waarover zij begin 2020 zullen publiceren. Roland gaf in de podcast echter al een tipje van de sluier en vertelde onder meer dat in de fashionbranche de maatvoering een heikel onderwerp is. Elke winkel en ieder merk hanteert zijn eigen maatvoering en dat maakt het voor de klant heel lastig om het juiste kledingstuk te kiezen. Geef daarom in tekst en beeld duidelijk uitleg over de stof, pasvorm en maat van je artikelen.

Daarnaast kan het geen kwaad om je klanten bewust te maken van de kosten en impact die bij retouren komen kijken. Geef op je website bij een aankoop duidelijk aan wat er allemaal bij het terugsturen van artikelen komt kijken en geef verschillende opties, zodat de klant een overwogen keuze kan maken op dit vlak.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Roland van Kortenhof
Roland van Kortenhof 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Het risico van retoursturen

  Gepubliceerd op 4 januari 2024
  Categorie

  Maakt de consument gebruik van het herroepingsrecht? Dan kan het wel eens voorkomen dat een geretourneerd product niet of beschadigd geretourneerd wordt bij de webwinkel.

  6. Risico Retoursturen
 • 4 retourtrends voor webshops in 2024

  Gepubliceerd op 2 januari 2024
  Kennisartikel

  Marijn Prijs, co-founder bij Returnless geeft in dit artikel inzicht in het retourgedrag van afgelopen jaar uit hun retourdata, en geven concrete tips over hoe webshops hierop in kunnen spelen in 2024. 

  2. Retouren Onder Het Vergrootglas
  Business Partner
 • Hoeveel pakketjes gaan er retour?

  Gepubliceerd op 12 december 2023
  Kennisartikel

  Een meerderheid (46%) van de Nederlandse consumenten denkt dat tussen de 30-50% van de pakketjes retour wordt gestuurd. Eén op de vijf denkt zelfs dat 50-80% wordt geretourneerd. Maar klopt dat?

  Pakketten Bezorgen 800 X 400 (1)
 • Cross-border verkopen: zo richt je je logistieke processen in

  Gepubliceerd op 9 augustus 2022
  Kennisartikel

  Ben jij belast met het regelen van de logistiek binnen jouw e-commercebedrijf in de b2c-sector en willen jullie internationaal gaan groeien? Dan sta je voor de uitdaging om vanuit de bedrijfsstrategie keuzes te maken rondom het inrichten van je voorraadopslag en het vervoer van je producten naar je klanten over de grens.

  Internationale Logistiek Voor E Commerce 800X400
 • Wat te doen met een beschadigde retour?

  Gepubliceerd op 26 april 2021
  Kennisartikel

  Hoe om te gaan met producten die gebruikt, beschadigd, zonder doos of onvolledig retour komen?

  Garantie - Kapotte Spiegel 800 X 400
 • Retourneren zonder doos?!

  Gepubliceerd op 3 februari 2016
  Kennisartikel

  Al onze leden die producten verkopen maken het wel eens mee: een product wordt retour gestuurd zonder de originele doos, of de originele doos is ernstig beschadigd. Wat moet je hiermee als ondernemer?

  Logistiek En Retouren Lege Verzenddozen 800X400