Shop Responsible: Op weg naar verantwoorde groei van de e-commercesector

Gepubliceerd op: 12 april 2024
Bijgewerkt op: 12 april 2024
Acceleratie Programma

Online winkelen toegankelijk houden voor toekomstige generaties en samenwerken aan een gezonde en verantwoorde groei van de e-commercesector. Dat is de boodschap van de Nationale E-commerce Agenda, de nieuwe visie van Thuiswinkel.org voor de Nederlandse e-commercesector. Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org, overhandigde deze agenda op 11 april bij de E-commercepoort in Nieuwspoort te Den Haag aan Micky Adriaansens, de demissionair Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Een nieuwe kijk op online winkelen

Thuiswinkel.org ziet dat de afgelopen decennia de economie zich met name kenmerkte door de inzet op groei. De klimaatproblematiek plaatst echter steeds meer vraagtekens bij de huidige inrichting van onze economie en het narratief voor de toekomst.

Het is tijd voor een nieuw verhaal, gelooft Thuiswinkel.org, voor een verfrissende kijk op online winkelen. “Als vertegenwoordiger van de sector hebben wij een unieke positie om beweging op gang te brengen. Dat doen we met ons eigen verhaal, dat is gevoed door data en door input van webwinkels, vervoerders, andere ketenpartners, wetenschappers en beleidsmakers. We mobiliseren bedrijven om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en hun milieuimpact te minimaliseren, waarbij we volop inzetten op samenwerking in de keten”, aldus Ten Ham.

De Nationale E-commerce Agenda

Deze agenda biedt het kader om de komende jaren online shoppen duurzaam, innovatief en veilig te maken. Zo laat de agenda zien dat de sector ambitieuze doelen stelt, maar ook dat we als vereniging en sector al hard aan de slag zijn gegaan. Om de doelen te hebben is daarnaast wel de overheid nodig om de juiste juridische en economische condities te scheppen, de voorwaarden waaronder e-commercebedrijven kunnen innoveren, investeren en verduurzamen. Alleen met deze voorwaarden kan de sector de nieuwe economie vormgeven. In de agenda doen we hiervoor concrete voorstellen voor de politiek.

De uitwerking van de agenda bestaat uit vier hoofdthema’s: Duurzaamheid, betrouwbaarheid, veiligheid en digitale innovatie. Boven deze thema’s hangt het onderwerp ondernemerschap, want ondernemers kunnen pas investeren mits de basis op orde is. De volledige agenda vind je hier.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

 

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Maike Jansen 320 X 320

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp