Online shoppen, nog lang niet altijd vanzelfsprekend

Gepubliceerd op: 4 oktober 2022
Bijgewerkt op: 4 oktober 2022
Geschreven door
Digitale Toegankelijkheid 800 X 400

Voor miljoenen Nederlanders met een lichamelijke beperking is online shoppen nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Als webshop wil je deze consumenten natuurlijk niet mislopen, het belang van een toegankelijke webshop is hiervoor noodzakelijk. Uit onderzoek van de Engelse uitgave The Drum is gebleken dat 65% van de consumenten met een handicap, vanwege de slechte toegankelijkheid toch afziet van een aankoop. Deze consumenten laten de producten achter in het online winkelmandje, een gemiste kans voor webshops.

De cijfers spreken voor zich. De toegankelijkheidsspecialisten van WebAim geven aan dat 98% van de webshops niet voldoet aan de basisbehoeften van toegankelijkheid. Het design van de webshop krijgt nog altijd de voorkeur boven toegankelijkheid. Webshops overwegen weinig zaken, zoals bijvoorbeeld tekstvergrotingen voor slechtzienden of ondertiteling bij video’s voor slechthorenden, die de ervaring voor mensen met een lichamelijke beperking verbeteren. Dit zorgt ervoor dat webshops voor lang niet iedereen te gebruiken zijn, en dat terwijl inclusiviteit een steeds belangrijker onderwerp geworden is. Ook de merken die voor iedereen inclusiviteit staan, hebben hierin vaak nog een belangrijke slag te maken.

Toegankelijkheid van webshops moet zich gaan ontwikkelen

Mede door de pandemie is de verschuiving van fysiek naar online in een hoger tempo gegaan. Deze ontwikkeling zorgt ervoor zorgt dat ook de toegankelijkheid van de webshops zich moet gaan verbeteren. Webshops moeten inspelen op deze ontwikkeling en de websites en apps voor iedereen toegankelijker en bruikbaarder te maken. Zo heeft het W3C een internationaal standaard ontworpen, namelijk het WGAG-standaard. Hiermee kunnen verschillende websites en apps getest worden op hun functionaliteit en wordt, indien nodig, uitgelegd hoe de website toegankelijker gemaakt kan worden.

Het belang om jouw webshop voor iedereen toegankelijk te maken neemt dus steeds meer toe. In onze kennisbank staan verschillende artikelen die ervoor zorgen dat jij jouw webshop zo toegankelijk mogelijk kan maken. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond dit onderwerp en zorg je ervoor dat jouw webshop toegankelijk is voor iedereen.

Ben je benieuwd hoe toegankelijk jouw webshop is? 

DOE DAN DE TEST >

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Jacqueline van der Burg
Jacqueline van der Burg 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp