Helaas, de voorraad is op

Gepubliceerd op: 2 maart 2016
Bijgewerkt op: 2 maart 2016
Geschreven door
Out Of Stock 800 X 400

Een groot percentage van de klachten die bij Thuiswinkel.org zijn ingediend, gaat zoals altijd over artikelen die niet kunnen worden geleverd of te laat worden geleverd. In deze blog zal ik het hebben over artikelen die niet meer kunnen worden geleverd door een voorraadfout. Voor een consument is dit namelijk een grote ergernis. Hij verheugt zich op zijn aankoop en krijgt dan te horen dat zijn artikel niet meer kan worden geleverd omdat de voorraad op is. Natuurlijk is hij dan teleurgesteld. Op de website stond immers dat het product nog wel op voorraad was.

Aandacht Consumentenbond

De Consumentenbond besteedde, in haar maandblad ‘de Consumentengids’ van maart, ook aandacht aan dit onderwerp. In het artikel van de Consumentenbond staat dat zij van verschillende consumenten meldingen ontvangen dat webwinkels een product niet meer kunnen leveren omdat de voorraad op is. Uit dit onderzoek blijkt ook dat webwinkels in zo’n geval regelmatig een nieuwer en/of duurder model aanbieden. Soms wordt dit model voor dezelfde prijs aangeboden, waardoor de klant een goede deal krijgt. In andere gevallen wordt de klant echter voor de keuze gesteld of hij zijn betaalde bedrag terug wil of dat hij wil bijbetalen voor het nieuwere model.

Mag je een onjuiste voorraad op je website tonen?

Nee. Volgens de wet is het niet toegestaan om een onjuiste voorraad op je website te hebben staan. Dit is onjuiste informatie en kan een consument ertoe verleiden een aankoop te doen die hij anders niet had gedaan. Dit is een misleidende handelspraktijk. Als je als verkoper niet kunt leveren en je de overeenkomst moet ontbinden, is er sprake van een eenzijdige wijziging. Dit is in principe niet toegestaan en hierdoor kan gevolgschade ontstaan die voor rekening van de verkoper kan komen.

Los voorraadfouten netjes op

Dat er weleens een voorraadfout is waardoor je niet kunt leveren, is begrijpelijk. Dit kun je nou eenmaal niet altijd voorkomen. Bijvoorbeeld als twee klanten tegelijkertijd in het bestelproces zitten en een bestelling voltooien. Fysieke winkels hebben het wat dat betreft een stuk makkelijker, daar is het schap gewoon leeg en kan een consument het product niet meer kopen.
Als het toch gebeurt, wees je er als webwinkel bewust van dat dit voor klanten een grote ergernis is. Bied je klant iets extra’s aan, maar zorg er in ieder geval voor dat het aankoopbedrag direct wordt terugbetaald.

Tip!

Als webwinkel is het belangrijk om een goed voorraadbeheersysteem te hebben dat ervoor zorgt dat de voorraad op je website actueel en correct is. Een goed voorraadbeheersysteem voorkomt dat de website verkeerde informatie bevat en je klanten moet teleurstellen of zelfs schadevergoeding moet betalen. Betrouwbare voorraadbeheersysteem kun je bijvoorbeeld afnemen bij onze business partners.

Klachtenoverzicht januari 2016

 In de maand januari 2016 dienden consumenten 309 klachten en/of vragen in bij Thuiswinkel.org. Daarvan ging een groot deel (110 klachten) over niet-leden. Dit komt mede doordat enkele lidmaatschappen zijn beëindigd door faillissementen en consumenten hier nog wel klachten over indienen. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, is het aantal klachten licht gestegen. 

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp