Vier mogelijkheden voor herbruikbare verpakkingen

Gepubliceerd op: 8 mei 2019
Bijgewerkt op: 6 december 2021
Verpakken Drie Stapels Dozen En Vervoerder Op De Achtergrond 800X400

Maximaal gebruikmaken van producten en materialen en het minimaliseren van waardevernietiging: daar draait het om binnen een circulaire economie. De manier van verzenden en verpakken speelt hierbij een grote rol binnen de e-commercesector. Uit onze handleiding Goed Verpakt: Handleiding Duurzaam Verpakken 2019 lichten we hieronder verschillende manieren toe die je hierbij kunnen helpen.

Inmiddels zijn er al vier verschillende herbruikbare verpakkingen op de markt of in ontwikkeling. Met deze methoden sluit je verpakkingsproces aan bij de circulaire economie, neem je je maatschappelijke verantwoordelijkheid en krijg je de kans om je te onderscheiden van je concurrent.

  • RePack

RePack biedt retailers en online shoppers een herbruikbare verpakking. De consument heeft meerdere opties wanneer hij zijn bestelling ontvangt in een herbruikbare verpakking van RePack. Hij kan:

  • de verpakking herbruiken voor het retourneren van de bestelling;
  • de lege verpakking in de brievenbus gooien, zodat deze gratis teruggestuurd wordt naar RePack en zij deze opnieuw aan webwinkels kan leveren;
  • de verpakking zelf als tas gaan gebruiken.

Aan het terugsturen van de RePack zit bovendien een beloningssysteem gekoppeld. Wanneer je een RePack hebt teruggestuurd, krijg je in je mailbox een waardecheque. De RePack zorgt er zo voor dat de consument zonder verpakkingsafval komt te zitten én dat hij korting krijgt op een volgende bestelling. Win-win!

  • Schoeller Allibert

Schoeller Allibert heeft een aantal concepten ontwikkeld voor het herbruiken van verpakkingen. Een daarvan is een box die gebaseerd is op een aantal standaardafmetingen voor e-commercezendingen. De box is variabel in hoogte via verstelbare ringen en het kleinste formaat past zelfs in de brievenbus. Daarnaast is opvulmateriaal niet nodig in deze box, want je kunt producten handig vastzetten in de verpakking.

  • PostNL

Ook PostNL heeft een herbruikbare zak van flexibel kunststof ontwikkeld, die net zo plat kan worden gemaakt als het product dat erin zit. Zo voorkomt deze herbruikbare verpakking het vervoeren van lucht. De verzendzak wordt dichtgeritst en verzegeld, en gaat tot wel duizend keer mee. De consument haalt zijn bestelling uit de verpakking en geeft de zak direct weer mee terug aan de bezorger. Op deze manier worden er ook geen extra kilometers gemaakt voor de retournering van de verzendzak.

  • Paardekooper

Verpakkingsspecialist Paardekooper heeft de Click&Collect Bag op de markt gebracht. Dit is een papieren zak die in het distributiecentrum wordt gevuld en afgesloten en vervolgens naar de winkel wordt opgestuurd. In de winkel opent de klant de zak en bekijkt hij zijn bestelling. Vervolgens kan de klant de zak weer sluiten en mee naar huis nemen. Zo wordt er van het distributiecentrum tot bij de consument thuis gebruikgemaakt van een milieuvriendelijke, papieren zak.

Hergebruik kan ook anders

Het is niet zo dat een verpakking per se herbruikt moet worden als verpakking. Er zijn namelijk talloze andere bestemmingen voor een gebruikte verpakking. Sommige webwinkels bieden bijvoorbeeld verzenddozen aan die ook als knutseldoos kunnen worden gebruikt, terwijl andere winkels verpakkingen gebruiken die zelfs omgetoverd kunnen worden tot een krukje of een lamp.

Meer weten?

Wil je meer weten over duurzaam verpakken? Download dan gratis onze handleiding Goed Verpakt: Handleiding Duurzaam Verpakken 2019. Hierin helpen we webwinkels in de non-foodsectoren op weg om de beste keuzes op het gebied van verpakken te maken. 

Download gratis de handleiding

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp