Bereid je magazijn voor op Black Friday

Gepubliceerd op: 1 november 2022
Bijgewerkt op: 1 november 2022
Geschreven door
Logistiek En Retouren Magazijn met pakketten 800 x 400
Business Partner

Voor je het weet, is het weer zover: Black Friday. In de week van 21 november 2022 tijdens Black Week staan consumenten weer te popelen om hun sinterklaas- en kerstaankopen te doen met mooie kortingen. Maar hoe zorg je ervoor dat je alle drukte aan kan in je magazijn? Hieronder volgen zes tips van Thuiswinkel.org-business partner Picqer om jouw magazijn klaar te maken voor Black Friday, of bekijk hun video hierover op YouTube.

1. Structureer je magazijn

Een goede structuur is het belangrijkste aspect van een goedlopend magazijn. Dit is zelfs nog belangrijker tijdens de feestdagen. Oktober en begin november is het perfecte moment om de werkwijze van je magazijn onder de loep te nemen en processen te standaardiseren.

Een standaardproces houdt in dat een bepaalde taak altijd op dezelfde manier gebeurt en in een duidelijk stappenplan staat opgeschreven. Door processen te standaardiseren werkt iedereen op dezelfde manier en is je werkwijze makkelijk uit te leggen aan nieuw personeel.

Processen die je kunt standaardiseren zijn:

  • het verzamelen, inpakken en versturen van bestellingen;
  • het verwerken van binnenkomende inkoopbestellingen;
  • het verwerken van binnenkomende retouren.

2. Voldoende voorraad

Zorg voor voldoende voorraad. Het is zonde als je om 11.00 uur al door de voorraad van je aanbiedingen heen bent. Voorkom dit door van tevoren een goede schatting te maken van wat je gaat verkopen en je inkopen daar nu al op af te stemmen.

Leveranciers hebben het rond de feestperiode ook drukker dan normaal en kunnen daardoor langere levertijden hanteren. Bestel je voorraad dus ruim van tevoren en vertrouw niet op snelle nalevering van leveranciers.

3. Benodigdheden voor het grijpen

Naast de voorraad voor je webshop is het ook belangrijk dat alle interne benodigdheden ruim voorradig zijn. Maak een voorspelling van hoeveel bestellingen je verwacht te verkopen. Ga hierna al je gestandaardiseerde processen af om te zien hoeveel van alle materialen je nodig hebt.

4. Duidelijke en handige locaties

Het is belangrijk dat al je producten in het magazijn een duidelijke locatie hebben en dat je deze locaties nummert, zodat pickers alles makkelijk kunnen vinden, zelfs tijdens drukte.

Verwacht je veel van een bepaald product te verkopen omdat je een korting geeft? Plaats deze producten dan op een zo toegankelijk mogelijke plek, zodat je pickers er snel en gemakkelijk bij kunnen.

5. Werk vooruit

Waarschijnlijk heb je al besloten op welke producten je een mooie korting geeft. Om tijd te besparen kun je deze producten alvast inpakken. Nu hoef je alleen nog het verzendlabel erop te plakken en het pakket is klaar voor verzending.

Er zijn nog veel meer dingen die je alvast kunt doen op de rustige momenten voor Black Friday, zoals:

  • voorraad tellen;
  • dozen vouwen;
  • pickvoorraad aanvullen vanaf bulklocaties;
  • onverwerkte inkoopbestellingen verwerken;
  • papier in printers aanvullen en toners preventief vervangen.

Hoe meer dingen je vooraf doet, hoe rustiger je drukke periode wordt.

6. Hou het netjes

Zorg dat je magazijn opgeruimd is. Niets is hinderlijker dan over dozen stappen en dingen aan de kant zetten om bij een stelling te kunnen. Plan om dit te voorkomen regelmatig momenten in om op te ruimen, zodat iedereen goed en efficiënt zijn werk kan blijven doen.

Wil je weten hoe je jouw magazijn nog beter kunt structureren? Download onze gratis whitepaper ‘Zo mag je magazijn er zijn’. Een verzameling van tips uit jarenlange ervaring bij verschillende webwinkel-magazijnen.

Download de whitepaper

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp