Alternatieven voor Black Friday

Gepubliceerd op: 27 oktober 2023
Bijgewerkt op: 27 oktober 2023
Geschreven door
Green Friday

Het eind van het jaar is in zicht en de sector maakt zich op voor de feestdagendrukte. Consumenten kopen cadeautjes voor zichzelf of voor anderen en (web)winkels spelen daar handig op in. Welke keuze maak jij dit jaar?  

Green Friday

Het concept Green Friday is in 2017 bedacht door een Franse milieuorganisatie om overconsumptie aan de kaak te stellen. Het initiatief is inmiddels een groeiende beweging geworden, waar allerlei initiatieven aan gekoppeld worden. Denk aan het promoten van duurzamere keuzes (houd je hierbij wel aan de Richtlijn Duurzaamheidsclaims) of herbruikbare producten.

Bring Back Friday

Laat klanten hun oude spullen bij je inleveren. Vervolgens kun je ze de inruilwaarde geven of korting berekenen bij een nieuwe aankoop. De gebruikte spullen kun je een nieuw leven geven, bijvoorbeeld als tweedehans of weggeven aan iemand die het hard nodig heeft. 

Weggeefacties of dubbele spaarpunten

Wil je geen korting geven, maar wel iets extra's doen voor je klant? Misschien kun je een kleinigheidje bij elke bestelling geven. Of zet het om in bijvoorbeeld extra spaarpunten. Grote kans dat je klant dan later nog eens terugkomt om de spaarpunten in te wisselen. 

Repair Friday / For Future Friday

Een mooie service naar je klanten is het repareren van de spullen die ze eerdere bij je hebben gekocht. Zo gaan ze langer mee.   

Promoot je retouren of de B-keus

Heb je nog retouren liggen die je niet als nieuw kunt verkopen? Zet die dan eens in het zonnetje. Ideaal voor de bewustere consument. 

Ga voor ervaringen in plaats van producten

Steeds meer mensen kiezen voor een ervaring als cadeau: samen een dagje op stap, naar de bioscoop of gezellig uit eten. Welke mogelijkheden passen bij jouw shop? 


Wat doe jij dit jaar? 

Heb je nog andere leuke ideeën? Stuur een e-mail naar redactie@thuiswinkel.org en we voegen ze toe. 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp