4 retourtrends voor webshops in 2024
Bijgewerkt op: 2 januari 2024
Onze business partner Returnless merkt veel goede ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Een daarvan is dat webwinkels het retourproces steeds serieuzer nemen. Webwinkel founders en e-commerce managers zijn druk bezig met de groei van hun shop. Een efficiënt retourproces is daarbij belangrijk, maar moet idealiter zo min mogelijk tijd in beslag nemen. Daarom zien ze bij Returnless het aankomende jaar veel trends omtrent retour efficiëntie. Onze business partner geeft een breakdown van de 4 belangrijkste retour trends die we gaan zien in 2024.
1. Automatiseren van Retour Acties en Taken
Een van de meest ingrijpende veranderingen die we gaan zien in 2024 is de groeiende nadruk op het automatiseren van retour acties en taken. Retourneren gaat vaak gepaard met veel herhalende handelingen, denk bijv. aan het aanpassen van statussen, consumenten updaten, terugbetalingen verrichten etc. Retour software heeft hierin al veel betekent voor webshops, doordat de administratie van retouren makkelijker kan worden bijgehouden. Echter zien we in 2024 dat software steeds efficiënter wordt met het automatiseren van handelingen. Zo kan de software van Returnless voorspellen welke stappen moeten worden uitgevoerd op basis van bepaalde condities en voorwaarden. Denk bijv. aan automatisch terugbetalingen verrichten zodra een retourzending is geleverd en goedgekeurd in het magazijn. Of, het automatisch genereren van een kortingscode bij een beschadiging. Meer informatie over de retour automatisering van Returnless vind je hier.
2. Reparaties & Garanties geïntegreerd in het Retourproces
Een baanbrekende ontwikkeling is de integratie van reparaties en garanties in het retourproces. We zien reparaties en garanties onder andere binnen de elektronica en meubel branche. Reparaties en garanties zijn een vorm van retourneren maar moesten in het verleden apart van het retourproces worden behandeld omdat er vaak sprake is van complexiteit en maatwerk. Wat hier nadelig aan is, is dat er daardoor meerdere processen naast elkaar lopen, wat voor administratieve uitdagingen zorgt. In 2024 gaan we zien dat er meer mogelijkheden zijn om reparaties en garanties in het bestaande retourproces op te nemen waardoor webwinkels minder zijsporen hoeven toe te passen en daardoor processen beter kunnen stroomlijnen.
Heb je als webwinkel regelmatig te maken met reparaties of garanties? Dan heeft bijvoorbeeld de retour software van Returnless daar nu al oplossingen voor om deze op te nemen binnen het retourproces. Dit leidt tot een vereenvoudigd proces waarbij alles onder één overkoepelend retourparaplu valt.
3. Slim Combineren van Gratis en Betaald Retourneren
Afgelopen jaar werd er al veel gesproken over de shift van gratis naar betaald retourneren. Een spannende stap voor veel webwinkels omdat dit impact kan hebben op de conversie. Een trend die we aankomend jaar gaan zien is een gepersonaliseerde benadering van betaald en gratis retourneren - waardoor beide opties gecombineerd kunnen worden. Op basis van klantprofielen en retour aanvragen kan op intelligente wijze worden bepaald of er gratis of betaald retourneren moet worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van een betaalde retourzending wanneer een consument al meer dan 2 keer in dezelfde maand heeft geretourneerd. En bijvoorbeeld gratis retourneren wanneer een klant meer dan 75% van zijn order behoudt. Deze slimme toepassing zorgt ervoor dat webwinkels niet de keuze hoeven te maken tussen betaald of gratis retourneren maar juist beide kunnen aanbieden. Dit optimaliseert de kosten zonder dat er ingeleverd hoeft te worden op de conversie. Wil je gratis en betaald retourneren gaan combineren met behulp van software? Binnen de markt zien we steeds meer software oplossingen om deze slimme regels toe te passen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de return rules van Returnless.
4. Coupon Codes met Shoptegoed
Een blijvende trend die we zien in 2024 is het aanbieden van couponcodes met shoptegoed als alternatief voor directe terugbetalingen. Een coupon is een automatisch gegenereerde kortingscode waarmee consumenten voor het bedrag van het geretourneerde artikel opnieuw kunnen kopen in de (web)winkel. Door klanten tijdens de retouraanvraag de optie te geven van een tegoed voor hun volgende aankoop, wordt niet alleen de klantloyaliteit versterkt, maar worden ook direct het aantal refunds verminderd. Uiteraard ligt het initiatief voor het kiezen van een couponcode bij de consument, maar uit de data blijkt dat ruim 35% van de consumenten voor een tegoed kiest i.p.v. een terugbetaling. Coupons kunnen dus een aanzienlijke impact hebben op het bedrijfsresultaat en is een trend die je zeker niet over het hoofd moet zien. Couponcodes aanbieden binnen het retourproces? Lees hier meer.
Een succesvol en efficiënt 2024
Maak van het optimaliseren van het retourproces een van je goede voornemens voor het komende jaar. Dit kan namelijk een groot voordeel opleveren op het gebied van kostenbesparing en efficiëntie. Houd daarbij vooral rekening met deze trends op het gebied van retourneren en je bent verzekerd van een succesvol 2024!
Wil je meer weten over de vier retourtrends van 2024?
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Rondetafelgesprek over Duurzaamheidscommunicatie
Gepubliceerd op 28 november 2024KennisartikelThuiswinkel.org faciliteert gesprekken tussen ACM en webshops over verduurzaming, om helderheid te bieden en misleiding te voorkomen.
-
Bringly lanceert nieuwe Shipping Intelligence Engine voor efficiëntere en duurzamere e-commercelogistiek
Gepubliceerd op 21 november 2024Onze business partner Bringly vertelt over de lancering van hun nieuwe Shipping Intelligence Engine.
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.